Macron potpisao reformu zakona o radu, očekuje smanjenje nezaposlenosti

Macron potpisao reformu zakona o radu, očekuje smanjenje nezaposlenosti

Foto: Hina

FRANCUSKI predsjednik Emmanuel Macron potvrdio je reformu zakona o radu, jedan od svojih glavnih projekata koji bi trebao transformirati Francusku uvodeći veću fleksibilnost na tržištu rada, unatoč kritičarima koji upozoravaju na gubitak socijalnih prava.

Macron je zakone svečano potpisao u Elizejskoj palači, što je po uzoru na američkog predsjednika uživo prenosila televizija.

"Nezapamćena reforma na tržištu rada"

Ovi ukazi "donose temeljitu, nezapamćenu reformu tržišta rada, neophodnu za naše gospodarstvo i društvo", rekao je.

Reforma, koju podržavaju poslovni krugovi, donosi "pragmatična rješenja za mikro i mala i srednja poduzeća", dodao je, istaknuvši da "ona stvaraju najviše radnih mjesta."

Naglasio je također da će reforma pomoći u smanjenju nezaposlenosti, koja iznosi 9,6 posto, dok je europski prosjek 7,8 posto.

Nove odredbe stupaju na snagu do 1. siječnja

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Macron je kazao da će sve nove zakonske odredbe stupiti na snagu najkasnije do 1. siječnja.

Odgovarajući na kritike sindikata, Macron je istaknuo da reforma "uvodi nova prava i nove mjere zaštite za radnike i njihove predstavnike."

Reforma uvodi veću fleksibilnost na tržištu rada, ograničava odštete za nezakonite otkaze i omogućuje izravne pregovore poslodavca s radnicima, bez sindikata, u poduzećima s manje od 50 zaposlenih.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara