Mađarska spremna za euro najranije 2011.

MAĐARSKI ministar financija Janos Veres u srijedu je izjavio da najnoviji plan o konvergenciji prema euru omogućava priključenje te zemlje eurozoni najranije u 2011.

Većina ekonomista kaže da je najvjerojatniji vremenski okvir za usvajanje eura u Mađarskoj između 2013. i 2014.

Veres je za tamošnju javnu televiziju izjavio da financijski stručnjaci Europske komisije kažu da ispunjavanje kriterija za pristup eurozoni nužno ne podrazumijeva održavanje razine zaduženosti ispod 60 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP). Zaduženost države može biti viša ako je u dovoljnoj mjeri na silaznoj putanji.

Ostale zemlje Europske unije mogle su se pridružiti eurozoni sa zaduženošću većom od 60 posto BDP-a.

Ministar financija također je istaknuo da je aktualni plan "oprezna projekcija". Prema u utorak objavljenom nacrtu plana konvergencije mađarske vlade, proračunski bi se manjak u 2009. smanjio na 3,2 posto BDP-a, izuzmu li se troškovi mirovinske reforme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No zaduženost države dosegnut će 72,9 posto BDP-a u 2008. te će se potom u godini iza smanjiti na 70,8 posto. Po riječima Veresa, zaduženost će se početi znatnije smanjivati u 2009.

Ministar financija također je kazao da je taj plan oprezan i u pogledu inflatornih izgleda i gospodarskog rasta kako bi se izbjegao rizik da ga u Bruxellesu odbace zbog sadržavanja nerealnih makroekonomskih pokazatelja.

Mađarska bi trebala između 2007. i 2009. usvojiti ERM II (europski mehanizam tečajeva valuta) u kojem mora biti tijekom probnog razdoblja od dvije godine prije pristupanja eurozoni, kazao je premijer Ferenc Gyurscany odmah nakon što su podatci iz plana konvergencije postali dostupni javnosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara