Mađarski predsjednik nominirao suca iz Budimpešte za važnu poziciju u sudstvu

Mađarski predsjednik nominirao suca iz Budimpešte za važnu poziciju u sudstvu
Ilustracija: EPA

MAĐARSKI predsjednik nominirao je suca iz Budimpešte za čelnika moćnog pravosudnog tijela u idućih devet godina, uslijed zabrinutosti za neovisnost pravosuđa pod vlašću nacionalističkog premijera Viktora Orbana. 

Predsjednik Janos Ader, ključni Orbanov saveznik, predložio je Gyorgyja Barnu Senyeia, šefa građanskog suda u Budimpešti, za predsjednika Nacionalnog ureda za sudstvo.

Orban je u proteklih deset godina učvrstio kontrolu nad brojnim područjima društvenog života

Taj ured odlučuje o imenovanjima sudaca i nadgleda rad sudova.

Orban je u proteklih deset godina učvrstio kontrolu nad brojnim područjima društvenog života, što ga je dovelo u sukob sa zapadnim državama oko vladavine prava.

No, unatoč reformi 2011. godine koja je izazvala sukob s Europskom unijom, sudstvo je ostalo jedno od najneovisnijih sfera u Mađarskoj.  

Nacionalni ured za sudstvo je do prošloga mjeseca vodila Tunde Hando

Nacionalni ured za sudstvo je do prošloga mjeseca vodila Tunde Hando, supruga zastupnika vladajuće stranke Fidesza koja je postala sutkinja ustavnog suda.

Orbanovi kritičari kažu da je taj sud, nekoć neupitni sudski arbitar, oslabljen otkako je Fidesz u njega počeo imenovati svoje članove.

Hando se povremeno sukobljavala s Nacionalnim sudbenim vijećem, samostalnim tijelom sastavljenim od sudaca koje ju je optuživao da imenovanjem novih sudaca zlorabi ovlasti, optužbe koje je Hando odbacivala.

EU upozorio Mađarsku da je neovisnost pravosuđa pod pritiskom

Europska udruga sudaca posjetila je Budimpeštu u travnju i u izvješću zaključila da je Hando u praksi neutralizirala vijeće koje je trebalo nadgledati njezin rad.

Vijeće Europske unije je u preporukama od 8. srpnja također upozorilo da je "sustav kontrole i ravnoteže, ključan za neovisnost pravosuđa, pod daljnjim pritiskom u mreži sudova".  

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara