Maduro dao uhititi Guaidovog strica

Maduro dao uhititi Guaidovog strica
Foto: EPA

Vlasti Venezuele uhitile su strica oporbenog vođe Juana Guaidoa nakon što su njih dvojica sletjeli u zračnu luku u Caracasu, objavio je potpredsjednik vladajuće socijalističke stranke Diosdado Cabello.

Juan Jose Marquez, koji je u utorak bio s Guaidom na povratku u Venezuelu nakon trotjedne međunarodne turneje, prošao je "normalno migracijsku provjeru i kada je trebao otići, zadržan je zbog navodne provjere Seniata", objavila je na Twitteru Guaidova služba za medije. Seniat je nacionalna porezna uprava u Venezueli.

"On je uhićen, nije nestao, uhićen je jer je nosio zabranjene supstance na let", rekao je Cabello na televiziji u srijedu navečer.

Potom je pokazao sliku neprobojnog prsluka i eksplozivnog materijala za koje je rekao da pripadaju Marquezu te dodao da je Marquez unio i elektronske dokumente koji sadrže informacije o "operacijama protiv Venezuele".

Marquezova supruga Romina Bogaro kazala je da je njezin suprug pilot koji nema ništa s politikom.

Izbili sukobi

Guaido je u srijedu rekao da će predsjednik Nicolas Maduro biti izravno odgovoran za bilo što da se dogodi njegovom stricu.

Oporbeni vođa Guaido bio je na međunarodnoj turneji koja je uključila posjet Bijeloj kući - gdje je primljen na način rezerviran za čelnike država. Posjetio je i London, Davos i Bruxelles, unatoč zabrani putovanja. 

Guaido se prošle godine proglasio privremenim predsjednikom što je priznalo više od 50 zemalja.

Uoči Guaidova povratka u zračnoj luci su izbili sukobi između oporbenih zastupnika i pristaša predsjednika Madura.

Nacionalni sindikat novinara Venezuele (SNTP) objavio je da su Madurovi pristaše prebili dvojicu novinara koji su pokušavali izvještavati s mjesta događaja.

Kako bi spriječile oporbene zastupnike da dočekaju Guaidoa, vlasti Venezuele podigle su cestovne zapreke između Caracasa i zračne luke koja se nalazi u Marquetiji, nekih 25 kilometara južno od glavnoga grada, priopćio je Guaidov ured.

Unatoč podršci međunarodne zajednice i masovnim protuvladinim demonstracijama u Venezueli, Guaido nije uspio istisnuti Madura, koji je osvojio drugi mandat na kontroverznim izborima 2018.

Razlog tome najvećim je dijelom činjenica da Maduro, za čijeg je mandata došlo do gospodarskog urušavanja koje je izazvalo masovni egzodus stanovništva, još uvijek uživa podršku moćne vojske.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara