Predsjednik Venezuele najavio uvođenje virtualne valute

Predsjednik Venezuele najavio uvođenje virtualne valute

Foto: Hina

VENEZUELSKI predsjednik Nicolas Maduro u nedjelju je najavio uvođenje "petra", virtualne valute bazirane na rezervama nafte te zemlje za borbu protiv financijske blokade Sjedinjenih Država.

"Najavljujem da će Venezuela pokrenuti novi sustav kriptovalute bazirane na naftnim rezervama. Venezuela će osnovati kriptovalutu 'petro', kako bi napredovala u monetarnoj neovisnosti i pristupila financijskim transakcijama bez obzira na financijsku blokadu", rekao je Maduro u svom tjednom televizijskom obraćanju.
 
Najveće rezerve nafte na planeti
 
Osim nafte, a Venezuela posjeduje najveće rezerve na planeti, nova virtualna valuta temeljit će se na plinu, zalihama zlata i dijamanata, rekao je predsjednik.
 
To će nam omogućiti napredovanje prema novim oblicima međunarodnog financiranja za gospodarski i društveni razvoj zemlje, dodao je Maduro.
 
Vanjski dug oko 150 milijardi dolara, nema hrane i lijekova
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zemlja koja se bori s padom cijene nafte iz koje izvlači 96 posto svojih deviza prisiljena je restrukturirati vanjski dug procijenjen na oko 150 milijardi dolara, dok stanovništvu nedostaju hrana i lijekovi jer nema novca za njihov uvoz.
 
Caracas optužuje Washington za "financijski progon", nakon što je američki predsjednik Donald Trump krajem kolovoza nametnuo gospodarske sankcije Venezueli.
 
Strani analitičari međutim smatraju da je Venezuela u gospodarskoj krizi zbog pokušaja vlade da kontrolira ekonomiju.
 
Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Venezuelu, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Venezuela. 
 
Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara