Maduro odbija europski ultimatum. Što će biti s Venezuelom?

Maduro odbija europski ultimatum. Što će biti s Venezuelom?
Foto: EPA

VENEZUELANSKI predsjednik Nicolas Maduro odbio je ultimatum koji mu je uputilo nekoliko europskih zemalja, dajući mu osam dana za raspisivanje izbora, a njegov politički protivnik Juan Guaido, kojemu je Izrael danas dao potporu pridruživši se sve duljem popisu zemalja, najavio je da će ojačati pritisak. 

"Trebali bi povući taj ultimatum. Nitko nam ne smije postavljati ultimatume", rekao je Maduro u nedjelju u razgovoru za turski CNN i dodao da njegova zemlja "nije povezana" s Europom. 

Madrid, Pariz, Berlin, London, Bruxelles i Lisabon su jučer zatražili da u idućih osam dana Maduro u svojoj zemlji raspiše izbore jer će u protivnom njihove vlade priznati samoproglašenog predsjednika Juana Guaidoa privremenim šefom države. 

Guaido želi slobodne izbore

S obzirom na veliku međunarodnu potporu Guaido bi u nedjelju mogao objaviti datum održavanja idućih prosvjeda koji se očekuju za nekoliko dana. 

"Nastavit ćemo sve dok ne okončamo ovu uzurpaciju dužnosti predsjednika i ne dobijemo tranzicijsku vladu i slobodne izbore", rekao je u subotu 35-godišnji Guaido. 

Na sve duljem popisu država koje su se priklonile Sjedinjenim Državama u priznavanju Guaidoa za privremenog predsjednika Venezuele, od nedjelje je i Izrael. 

"Izrael se pridružuje Sjedinjenim Državama, Kanadi, većini zemalja Latinske Amerike i zemljama Europe u priznanju novog vodstva Venezuele", rekao je izraelski premijer  Benjamin Netanyahu.

Iza Guaidoa su osim Sjedinjenih Država i Kanade stale i Argentina, Brazil, Čile, Kolumbija, Kostarika, Gvatemala, Honduras, Paragvaj, Peru, Ekvador i druge države. 

Europska komisija pozvala je na nove izbore no nije htjela izravno priznati Guaidoa za predsjednika.

Madurovu vladu podupiru Kina i Rusija, Turska, Iran, Kuba i Bolivija. Meksiko je  pod novim ljevičarskim predsjednikom Andresom Manuelom Lopezom Obradorom poručio da neće zauzimati stranu u sukobu u Venezueli i osudio vanjsku podršku oporbenom čelniku kao kršenje suvereniteta Venezuele.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara