Madurov režim ne pušta novinare u svoje bolnice. BBC je ipak ušao i snimio horor

Madurov režim ne pušta novinare u svoje bolnice. BBC je ipak ušao i snimio horor
Screenshot: BBC

REŽIM Nicolasa Madura obećavao je, kao i njegovog prethodnika Huga Chaveza, besplatno i svima dostupno zdravstvo. No u zemlji koja je ekonomski i politički potpuno kolabirala, bolnice pacijentima često mogu pružiti samo krevet, a ponekad ni to.

>> Stanovnici Venezuele za BBC: Ovo je kao ratna zona, nemamo hrane ni struje

>> Tko je kriv za raspad Venezuele, Amerika ili socijalizam?

Ekipa BBC-ja posjetila je jednu javnu bolnicu u Caracasu. Iako se režim trudi držati kamere dalje od bolnica, liječnici su ih uveli unutra, a tamo su se uvjerili u koliko se katastrofalnom stanju nalazi zdravstveni sustav u Venezueli. Obitelji pacijenata i bolničko osoblje objasnili su im kako se zdravstveni sustav urušio zahvaljujući nemaru od strane vlade u zadnjih pet godina.

U bolnicama danas gotovo da nema tekuće vode, kamoli dovoljno lijekova.

Surova stvarnost iza sna o besplatnom liječenju za sve u Venezueli

Ovo je stvarnost iza sna o besplatnom liječenju za sve, kaže reporterka BBC-ja Orla Guerin. Prazno obećanje, kaže osoblje, zbog vladinog nemara. 

"Ovdje dobijete pravi uvid u stanje venezuelanske zdravstvene skrbi. Ovo bi trebalo biti hlađeno i puno inzulina", kaže reporterka, pokazujući prazne police. "Hladnjak se pokvario prije pet godina i nikad nije popravljen. A ovdje pod mojim nogama je mrtvi žohar. Zdravstveni sustav u ovoj zemlji je u stanju kolapsa", dodaje.

Reporterka dodaje da su "u blizini našli medicinski otpad, uključujući rabljene šprice pobacane naokolo". "Ovo je jedan od tuševa. Ponekad nema tekuće vode, tako da rođaci moraju donositi boce s vodom", pokazuje novinarka.

"Maraya nam pokazuje gdje njen nećak Luis kuha svoju hranu u kupatilu. Luis je teško bolestan, s tumorom na mozgu. Njegova obitelj održava ga na životu trošeći svu svoju ušteđevinu, ali treba mu dodatna pomoć", objašnjava Guerin.

"I dalje moram unajmiti svu kiruršku opremu potrebnu za moju operaciju i kupiti sve materijale, čak i gazu", kaže Luis, koji svakog dana vidi sve slabije. 

Pacijenti s tuberkulozom odvojeni od drugih samo zavjesom, bez terapije

"Bolnica ne može pružiti pacijentima mnogo više od kreveta. Pod predsjednikom Nicolasom Madurom, ovo je slika zdravstva", kaže Guerin, dok kamera snima derutni odjel interne medicine, s plijesni koja prekriva čitav zid. 

"Ovo je područje za izolaciju. Ovaj pacijent ovdje ima limfom, pacijent ovdje ima TB (tuberkulozu), a rečeno nam je da ne prima apsolutno nikakvu terapiju", objašnjava novinarka, pokazujući bolničke krevete koji su od ostatka odjela odvojeni samo zavjesama.

David, koji boluje od tuberkuloze, ima samo 20 godina. "Sve što može je odmarati se i nadati se. Njegova majka je zahvalna što je uopće primljen. Druga bolnica ga je odbila zbog nedostatka sredstava", dodaje novinarka.

"Osjećam se nešto bolje sad, osjećam olakšanje", kaže David, ali onda priznaje da ga boli u prsima. U krevetu do njegovog nalazi se 21-godišnji Carlos koji boluje od raka. Njegovoj majci Diani upravo je rečeno da mu je potrebna biopsija koju mora platiti - a nema odakle. Da ima posao, a nema ga, trebalo bi joj barem dvije godine da zaradi novac za biopsiju. 

Liječnik: Krivim predsjednika Madura. Mi liječnici moramo govoriti istinu

"Za predane liječnike poput dr. Carlosa Prosperyja ostaje samo bol, frustracija i ljutnja na vladu", navodi Guerin. 

"Krivim predsjednika Madura. Mi liječnici moramo govoriti istinu. Moramo učiniti sve što možemo da spasimo pacijente, ali danas nemamo kako. Osjećamo se blokirano od strane vlade", kaže dr. Prospery. Reporterka ga zatim pita postoji li rizik da bi mu se nešto moglo dogoditi zbog toga što otvoreno kritizira Madura.

"Svatko se može bojati, naravno da sam zabrinut. Ali draže mi je živjeti u slobodnoj zemlji nego živjeti pod ugnjetavanjem i pustiti da moji pacijenti nemaju ništa", odgovara otvoreno liječnik. 

"Ispred bolničkih vrata prodaju se komadi sirovog mesa. Odbačeni aparat za magnetsku rezonancu služi osoblju da imaju gdje sjesti. Liječnici u Venezueli kažu da je ponekad sve što mogu napraviti pomoći svojim pacijentima da umru, ne pomoći im da žive", završava Guerin ovu potresnu reportažu. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara