"Makedonija je izgubila svoje najveće blago, svog najvećeg glazbenika"

"MAKEDONIJA je izgubila svoje najveće blago, svog najvećeg glazbenika. Nema utjehe. On nije bio umjetnik. On je bio remek djelo. Pozdravljam te u velikoj tuzi i boli zbog toga što si nas ostavio prerano", rekla je prilikom posljednjeg ispraćaja makedonskog pjevača Toše Proeskog njegova prijateljica Vesna Petruševska. 26-godišnjeg pjevača, čiji se život naglo i tragično ugasio jučer, danas je u njegovom rodnom Kruševu na posljednji počinak ispratilo više tisuća ljudi.

> Hrvatska estrada u suzama se oprostila od Toše Proeskog

> Video: Toše Proeski - In memoriam

Uz dokumentarac o Tošinom uspjehu i knjigu žalosti od pjevača se oprostila i hrvatska estrada

Tošu su na posljednji počinak, osim obitelji i prijatelja, ispratili i glazbeni kolege koji su ga imali prilike upoznati ili s njim surađivati. U Kruševo su se tako iz Hrvatske zaputili Tony Cetinski (koji mu je posvetio i pjesmu), Aki Rahimovski i Juraj Hrvačić, vlasnik Hit Recordsa. Iz Beograda su stigli Ceca Ražnatović i Željko Joksimović, te Tijana Dapčević.

Hrvatski glazbenici koji nisu imali prilike otputovati u Kruševo, s Tošom su se oprostili u Zagrebu. Istovremeno sa sprovodom u Kruševu, kolege, suradnici i prijatelji tragično preminulog pjevača okupili su se, naime, u zagrebačkom Multimedijalnom centru kako bi mu odali posljednju počast i upisali se u knjigu žalosti. 

Gibonni, Oliver Dragojević, Nina Badrić, Petar Grašo, Jacques Houdek, Luka Nižetić, Lana Jurčević, Ivana i Marija Husar i mnogi drugi upisali su svoj posljednji pozdrav makedonskoj zvijezdi u knjigu žalosti. Na komemoraciji Tošini kolege gledali su dokumentarni film o njegovu uspjehu.

Kako nije mogao nazočiti komemoraciji u Zagrebu, Tony Cetinski napisao je pjesmu za preminulog prijatelja, kojega je nazivao svojim "bratkom". Koautor pjesme je Stipo Crnjak. Pjesmu možete pročitati ovdje.

Makedonija u suzama

Nepregledna je bila kolona onih koji su se zaputili  za lijesom prema Tošinom posljednjem počivalištu. Na pogrebu se, prema izvještajima medija, nalazilo dvadesetak tisuća ljudi. Među okupljenim mnoštvom bili su visoki državni i crkveni dužnosnici, kolege glazbenici, stanovnici Kruševa i cijele Makedonije, ali i brojni obožavatelji pokojnog Toše s područja cijele bivše Jugoslavije, koji su doputovali u Kruševo kako bi ga ispratili na posljednji počinak.

"Makedonija je u suzama, izgubila je mnogo. Toše je bio taj koji se uvijek trudio Makedoniju svijetu prikazati u najboljem svjetlu", kazao je makedonski premijer Nikola Gruevski, dodavši kako je "Toše ušao u legendu". On i predsjednik Branko Crvenkoski također su nazočiti posljednjem ispraćaju pjevača, koji je sahranjen uz sve vjerske počasti.

Ceremoniju su predvodili prvi svećenici makedonske crkve. Arhiepiskop ohridsko-makedonski Stefan kazao je kako je "rijetko tko bio omiljen kao Toše" te kako je "rijetko tko za života stekao toliko prijatelja". "Toše si je napravio vječan spomenik u srcima stanovnika Kruševa, Makedonije i cijelog svijeta", rekao je metropolit Petar tijekom crkvenog obreda koji je započeo jutros u 9 sati  u crkvi Presvete Bogorodice u Kruševu, koja se nalazi u blizini Tošine rodne kuće i u kojoj je pjevač kršten. Njegov je lijes, prekriven državnom zastavom, kasnije bio postavljen pored spomenika Makedonijum.

Zbog tragične pogiblje 26-godišnjeg pjevača, u Makedoniji je danas dan žalosti. Kruševo je proglasilo trodnevnu žalost. Tošu je jučer makedonska Vlada posthumno proglasila počasnim građaninom Makedonije.

Na nogometnoj utakmici koju su večeras u 20 sati odigrale reprezentacije Makedonije i Andore, ekskluzivno je puštena Tošina pjesma "Makedonija naviva za vas", koja je ušla u izbor 12 pjesama koje su konkurirale za nacionalnu navijačku himnu. Radilo se o natječaju kojega je u sklopu projekta "Makedonija naviva" raspisala makedonska Agencija za mlade i šport.  To je jedna od posljednjih pjesama koje je Proeski snimio.

Uskoro i službeni podaci o uzroku nesreće

Istraga vezana za prometnu nesreću u kojoj je Toše Proeski u utorak u 6.30 sati izgubio život, sutra bi trebala biti privedena kraju. 32-godišnji Georgij Georgijevski, koji je vozio terenac VW touareg u kojemu je mladi pjevač poginuo, prema prvim informacijama, nije bio pod utjecajem alkohola.

Njegovo je zdravstveno stanje navodno bolje, te bi se uskoro mogao naći pred Općinskim sucem u Novoj Gradiški. Sutra bi, prema najavama, trebalo završiti i policijsko vještačenje iz kojega bi trebali biti poznati i službeni uzroci nesreće, kao i odgovor na pitanje zašto se zračni jastuci nakon sudara nisu otvorili.

Prema dosadašnjim informacijama, podsjećamo, automobil u kojemu se vozio pjevač najprije se zabio u kamion talijanskih registracija, a potom u središnju zaštitnu ogradu autoceste, nakon čega je završio u jarku. Do nesreće je, kako se do sada pretpostavljalo, došlo zbog neprilagođene brzine i umora vozača.

U trenutku nesreće Toše Proeski, koji je sjedio na suvozačevom mjestu, najvjerojatnije je spavao, budući da je njegovo sjedalo bilo položeno unatrag. U automobilu je osim njega i vozača Georgija Georgievskog bila i njegova menadžerica, 49-godišnja Ljiljana Petrović.

R.I.
Foto: AFP,H.P., Marija Radošević (Glas Slavonije)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara