Makedonija zatražila pomoć hrvatskih stručnjaka u utvrđivanju uzroka tragedije na Ohridu

Tekst: I.M.
Foto: AFP; Neven Jerković/Index; Maja Zlatkovska/Cropix

MAKEDONSKO ministarstvo prometa zatražilo je pomoć Hrvatske pri otkrivanju uzroka tragedije koja se jučer dogodila na Ohridskom jezeru. Kako prenosi makedonska agencija MIA, Makedonci su zatražili pomoć četvorice hrvatskih stručnjaka - pomorskog kapetana te stručnjaka za stabilnost broda i navigaciju, koji već neko vrijeme rade u Makedoniji.

> Tragedija na Ohridskom jezeru: Iz potonulog broda izvučena 22 tijela

Istovremeno iz Makedonije od jučer stižu konfuzna izvješća o broju mrtvih - makedonska televizijska postaja A1 od jučer izvještava o 22 tijela stradalih, dok državna agencija MIA javlja kako je poginulo 15 osoba, tri su ozlijeđene, a tri se još uvijek smatraju nestalima.

Hrvatska odmah po primitku zahtjeva poslala stručnjake da pomognu makedonskim kolegama

"Na poziv Ministarstva prometa Makedonije Hrvatska je uputila pomoć i danas poslala svoje stručnjake koji će pružiti pomoć u istrazi uzroka nesreće na Ohridskom jezeru, u kojoj je u subotu u potonuću turističkog broda `Ilinden` poginulo najmanje 15 ljudi. Hrvatske stručnjake predvodi kapetan duge plovidbe Boris Matošić zaposlen u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture na mjestu splitskog lučkog kapetana. Matošić je sudjelovao u istraživanju brojnih pomorskih nesreća, a i dolazi iz luke Split koja ima najveći promet putnika na Jadranu", izvijestilo je hrvatsko Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture

"Ostali članovi Povjerenstva su zaposlenici Hrvatskog registra brodova, i to predstojnik zagrebačkog ureda HRB-a Domagoj Zimić koji je diplomirani inženjer brodostrojarstva specijaliziran za unutarnju plovidbu te Franjo Tipić također iz zagrebačkog ureda HRB-a, inače diplomirani inženjer brodogradnje i specijalista za stabilitet. Hrvatskim stručnjacima u Makedoniji će se pridružiti Andrea Andreev, predstavnik HRB-a u Skopju", dodaje se u priopćenju Ministarstva.

Turizam "na crno"

Bugarska agencija Novinite prenosi kako su bugarski turisti, koji su se nalazili na brodu, putovali bez ugovora i osiguranja. O tome je javnost izvijestio bugarski ministar turizma Trajče Trajkov, nakon sastanka sa 38 preživjelih bugarskih turista koji su se sinoć vladinim zrakoplovom vratili u Sofiju. Nesreću je preživjelo ukupno 40 Bugara, ali su vodič grupe i vozač bugarskog autobusa ostali u Ohridu.

Još jedna sumnjiva okolnost cijelog puta bugarskih turista u Makedoniju je činjenica da su bili smješteni u obiteljskim kućama, a ne u hotelu. Ministar Trajkov je otkrio i kako kompanija koja je organizirala putovanje navodno nema potrebne licence pa je pokrenuta opsežna istraga i provjera njihova poslovanja.

Podsjetimo, makedonska televizijska postaja A1 je jučer izvijestila kako su u potonuću putničkog broda "Ilinden" u Ohridskom jezeru poginule 22 osobe, a spašeno ih je 52. Službeno, uzrok potonuća broda zasad još uvijek nije poznat, ali se nagađa kako je za sve kriva činjenica da je brod bio pretrpan. Brodu je jednogodišnji certifikat za plovidbu izdan 29. svibnja 2009. godine i bio je registriran za prijevoz maksimalno 43 putnika, dok su se u trenutku nesreće na njemu nalazile 74 osobe.

Brod se "podijelio na dva dijela i potonuo za nekoliko sekundi"

Brod na kojem su se nalazili većinom bugarski turisti, potonuo je oko 11 sati prema lokalnom vremenu, svega 200 do 300 metara od obale, u blizini autokampa "Elešec". Nesreća se dogodila nedugo nakon što je brod krenuo Ohrida prema manastiru Sv. Nauma, koji je od grada udaljen 32 kilometra i nalazi se na stijeni iznad jezera, u blizini albanske granice. U pomoć stradalima su odmah čamcima pohitali gosti autokampa koji su uspjeli spasiti velik broj putnika.

Očevici nesreće su ispričali kako je brod "Ilinden" iznenada iščeznuo s površine Ohridskog jezera. Kažu kako se brod "podijelio na dva dijela i potonuo za nekoliko sekundi". Kapetan broda je rekao kako mu se brod odjednom nagnuo udesno i potonuo. Prema prvim informacijama, došlo je do puknuća sajle koja održava balans broda.

Prema neslužbenim informacijama iz ohridske Lučke kapetanije, brod "Ilinden" datira iz 1920. ili 1930. godine i bio je dio vojne mornarice za vrijeme postojanja Kraljevine SHS (Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca).

Kapetan broda i njegov zamjenik privedeni istražnom sucu

Sinoć oko ponoći su pred istražnog suca suda u Ohridu izvedeni kapetan broda "Ilinden" Sutir Fileski i njegov zamjenik Vlatko Justinijanovski.

Makedonski ministar prometa Mile Janakievski je nakon nesreće podnio ostavku zbog "moralne odgovornosti".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara