Makedonski desničari protive se promjeni imena države

Makedonski desničari protive se promjeni imena države

Foto: Hina

MAKEDONSKA vodeća oporbena stranka, nacionalistički VMRO-DPMNE protivi se promjeni imena države u Republika Ilindenska Makedonija, priopćila je u nedjelju i time umanjila izglede u rješenje desetljećima dugog spora s Grčkom.

Grčka je blokirala pridruživanje Makedonije NATO-u i Europskoj uniji zbog spornog imena te bivše jugoslavenske republike, ustvrdivši da ono implicira svojatanje njezine istoimene sjeverne pokrajine.

"VMRO-DPNE neće podržati promjenu ustava radi promjene ustavnog imena", rekao je stranački čelnik Hristijan Mickoski u nedjelju poslije podne nakon sastanka s makedonskim premijerom.

Pronađeno rješenje spora


Nakon sastanka s grčkim kolegom makedonski premijer Zoran Zaev rekao je u četvrtak da je pronađeno rješenje spora koje dvije zemlje još moraju službeno odobriti.

Njegov grčki kolega Aleksis Cipras rekao je da obje zemlje aktivno traže "trajno rješenje".

Za bilo kakvu promjenu imena države Zaevu treba potpora VMRO-DPMNE.

Naziv Republika Ilindenska Makedonija naišao je u subotu i na negativne reakcije grčkih konzervativaca.

Naziv Ilindenska Makedonija odnosi se na pobunu protiv Osmanskog Carstva 1903., koja je izbila u Kruševu u današnjoj Makedoniji 2. kolovoza, na Ilinden, pravoslavni vjerski praznik sv. Ilije. Pobunu poznatu kao Ilindenski ustanak Turci su okrutno ugušili.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara