"Mala i slaba Srbija se mora pomiriti s gubitkom Kosova"

"Mala i slaba Srbija se mora pomiriti s gubitkom Kosova"

GOSTUJUĆI u večerašnjoj HRT-ovoj emisiji "Otvoreno" posvećenoj sutrašnjem hrvatskom priznanju Kosova bivši srpski premijer Zoran Živković je priznao kako je za njegovu zemlju Kosovo zauvijek izgubljeno.

Prema njegovom mišljenju iza nezavisnog Kosova stoji volja međunarodne zajednice, a ona svoje odluke ne mijenja čak ni kada su pogrešne, te se "mala i slaba" Srbija tome ne može suprotstaviti.

Živković je na pitanje o predstojećim izborima u Srbiji rekao da će njima dominirati tema Kosova, ali da je uvjeren kako će proeuropski blok na čelu s Tadićevom Demokratskom strankom i Jovanovićevom Liberalno-demokratskom partijom odnijeti tijesnu pobjedu nad nacionalistima.

Milorad Pupovac je u emisiji ponovio da se SDSS protivi priznanju nezavisnosti Kosova, kao i da premijer Ivo Sanader nije prihvatio njihove argumente. Čelnik SDSS-a je rekao kako će njegova stranka biti dosljedna u svom protivljenje tom potezu. Na pitanje hoće li se povesti za primjerom HSS-a oko ZERP-a te usprkos toga ostati u Vladi, Pupovac je rekao kako će njegova stranka postupiti drukčije "ali i u interesu mira i očuvanja stabilnih hrvatsko-srpskih odnosa".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši ministar vanjskih poslova Mate Granić je rekao kako je Hrvatska morala Kosovo priznati i ranije i to iz "strateških i moralnih razloga". Prema njemu je ulazak u NATO i EU daleko važniji od bilo kakvih dobrosusjedskih odnosa sa Srbijom, a sve eventualne komplikacije bi mogla razriješiti izgledna pobjeda proeuropskih snaga na parlamentarnim izborima u toj državi. Granić je ipak izrazio zadovoljstvo što će priznanje biti u paketu s Mađarskom i Bugarskom, jer bi i na taj način Hrvatska ipak bila dio prvog kruga zemalja koje su to učinile.

Iz prištinskog studija se u emisiju javio kosovski ministar unutarnjih poslova Zenum Pajaziti te izrazio zahvalnost hrvatskom narodu na podršci Kosovu, kao i na predstojećem priznanju. Situaciju na Kosovu je ocijenio stabilnom, iako je rekao da su "izmanipulirani građani izazvali nekoliko incidenata", ali da će ti problemi biti riješeni kada beogradske strukture - koje su izvor tih problema - budu stavljene u izolaciju. Pajaziti je najavio skoro slanje kosovskog veleposlanika u Zagreb, ali nije još mogao reći njegovo ime.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević je rekao kako se priznanje Kosova neće odraziti na dobre hrvatsko-srpske gospodarske odnose, a taj stav dijele i svi sugovornici u studiju, kao i bivši srpski premijer Živković.

R.R.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara