Malarija u 2010. godini uzela živote 655 tisuća ljudi, smrtnost najveća u Africi

Ilustracija: AFP

PROCJENJUJE se kako je u prošloj godini malarija uzrokovala smrt 655 tisuća ljudi, od čega 86 posto otpada na žrtve mlađe od pet godina, pokazali su danas izvještaji Svjetske zdravstvene organizacije.

Ta brojka manja je za pet posto u odnosu na godinu ranije, a 91 posto smrti zabilježeno je u Africi, na koju ukupno otpada 81 posto od 216 milijuna registriranih slučajeva zaraze malarijom diljem svijeta.

Od 2000. godine stopa smrtnosti od malarije pala je za 26 posto, a WHO teži totalnom sprječavanju smrtnosti do kraja 2015. godine i smanjivanju broju zaraženih za 75 posto u odnosnu na 2000.

Međunarodno financiranje za borbu protiv malarije ove je godine iznosilo 2 milijarde dolara, no WHO smatra kako će do 2015. godine za borbu protiv te bolesti biti potrebno i do pet milijardi dolara godišnje.

Čak 50 posto domaćinstava, pogotovo u subsaharskom području, sada ima mreže protiv komaraca tretirane s insekticidima, što je za 47 posto više nego prije 11 godina.

Vodstvo Svjetske zdravstvene organizacije s oduševljenjem je dočekalo napredak u borbi protiv malarije, no otpornost uzročnika na lijekove u dijelovima jugoistočne Azije izaziva zabrinutost.

Najveće stope smrtnosti otpadaju na šest zemalja; Nigeriju, Demokratsku republiku Kongo, Burkinu Faso, Mozambik, Obalu Bjelokosti i Mali.

Prošle godine u Europi je zabilježeno 176 slučajeva zaraze malarijom, no bez smrtnih ishoda.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara