Malezija zabranila ulazak kineskim turistima zbog SARS-a

MALEZIJA je u srijedu postala prva zemlja koja je zabranila ulazak turistima iz Kine zbog straha od širenja atipične upale pluća, tajanstvene bolesti od koje je dosad umrlo više od 100 osoba diljem svijeta.

Jedan je malezijski dužnosnik u glavnom gradu Kuala Lumpuru rekao da malezijski uredi u Kini više neće izdavati turističke vize u pokušaju sprečavanja širenja teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS).

Kinezi koji putuju zbog poslovnih i drugih službenih razloga i dalje će biti dobrodošli, ali će morati pribaviti potvrdu da nemaju simptome SARS-a, rekao je dužnosnik.

Više od 2.800 osoba u 20 zemalja svijeta zaraženo je SARS-om, a gotovo polovica slučajeva - najmanje 1,279 - zabilježena je u Kini, uz 928 slučajeva u Hong Kongu.

Premda epidemija na globalnoj razini nije velika, liječnici su zabrinuti zbog toga što je riječ o novom virusu, te zbog činjenice da je stopa smrtnosti oboljelih visokih četiri posto.

Kanada je također pogođena širenjem SARS-a, s oko 226 zaraženih osoba te desetero umrlih.

Virus SARS-a su u Kanadu donijeli putnici koji su zrakoplovima doputovali iz Azije. Tisuće Kanađana, uglavnom zdravstvenih djelatnika, nalaze se u kućnim karantenama, a mnogi ljudi počeli su nositi maske kako bi smanjili mogućnost zaraze.

Strahovanja od SARS-a ponovno su porasla u Indiji kad je zabilježen novi sumnjivi slučaj zaraze, nekoliko sati nakon što su liječnici rekli da žena, za koju se smatralo da je prvi slučaj bolesti, ipak nije zaražena.

U srijedu je također objavljeno da su se u Kazahstanu i Južnoj Africi pojavila dva slučaja bolesti za koje se sumnja da je riječ o SARS-u.

(Hina) dv dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara