SMRT DJEČAKA U METKOVIĆU

Mali Gabrijel je umro prije godinu dana. Tek sad je gotovo vještačenje

Mali Gabrijel je umro prije godinu dana. Tek sad je gotovo vještačenje
Foto: Privatan album

GODINU dana nakon smrti Gabrijela Bebića iz Metkovića napokon je završeno vještačenje o okolnostima njegove smrti koje je proveo Medicinski fakultet u Zagrebu. Tu informaciju nam je potvrdila njegova majka Ivana Bebić.

"Vještačenje je gotovo nakon godinu dana, nadam se da je napokon riješeno ono najgore, da se vidi što mu je napravljeno i što ga je koštalo života. Očekujem da su vještaci napravili pravedno vještačenje jer to je jedina pravda. Želim da moje dijete ima mira barem kad je na onome svijetu. Ništa ne znam što je u vještačenju, nadam se da ću doznati", rekla je za Index Gabrijelova majka Ivana Bebić.

Podsjetimo, devetogodišnji dječak preminuo je 11. prosinca prošle godine od posljedica sepse, i to nakon što je dva dana prije smrti dva puta bio na Hitnoj, a oni su ga vratili kući.

Općinski državni odvjetnik: Vještačenje je složeno

Zvali smo općinskog državnog odvjetnika u Metkoviću Vladu Žderića, no nismo ga dobili pa smo mu poslali upit na koji čekamo odgovor.

Prije mjesec dana nam je Žderić rekao kako se rezultati vještačenja očekuju krajem studenoga i da je riječ o složenom vještačenju.

"Radi se o složenom vještačenju s područja hitne medicine, pedijatrije i transfuziologije. Prema obavijesti Odbora za sudbena mišljenja Medicinskog fakulteta u Zagrebu na vještačenju se intenzivno radi i krajem studenog se očekuje izlaganje na Odboru", odgovorio nam je Vlado Žderić.

Podsjetimo kako je sudsko vještačenje već nekoliko puta prebačeno iz jednog u drugi grad.

Vještačenje prebacivali četiri puta

"Prvo se sudsko vještačenje oko činjenica koje su dovele do Gabrijelove smrti trebalo odraditi na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, no kako je jedna od osoba s njihovog fakulteta bila u Metkoviću na inspekciji kad su najveću krivnju svalili na dr. Kaleb, onda su se oni izuzeli, kako bi sve bilo transparentno. Potom je vještačenje zatraženo na Medicinskom fakultetu u Rijeci, međutim tamo im nedostaje jedan od vještaka tako da su slučaj prebacili u Osijek pa opet u Zagreb", rekla je Ivana Bebić.

Podsjetimo, mali Gabrijel bio je uspješan sportaš i osvajao je medalje u karateu, a zadnji je put bio u školi i na priredbi na dan Sv. Nikole. Dan kasnije prvi put je došao liječnici jer ga je mučio kašalj. Pet dana kasnije, 11. prosinca 2018., preminuo je od posljedica sepse, i to nakon što je dva dana prije smrti dva puta bio na Hitnoj, a oni su ga vratili kući.

Ministarstvo je donijelo svoje zaključke navodeći da nije zakazao sustav, već da su se dogodili osobni propusti liječnika, dok je Hrvatska liječnička komora, čije smo nalaze inspekcije objavili, pronašla propuste kod dvije liječnice, dok trećoj samo zamjeraju. Cijeli slučaj se razvodnio, a još nitko nije odgovarao za smrt devetogodišnjeg dječaka.

Index je otkrio da je Hrvatska liječnička komora iz izvješća o svojem nadzoru, koji je u Metkoviću provela zbog smrti dječaka Gabrijela Bebića, izostavila ključnih 25 minuta. To je već ranije u medijima izjavio odvjetnik pedijatrice dr. Ksenije Kaleb, na što šef HLK Krešimir Luetić nije reagirao.

Šefica Hitne u Metkoviću odbila primiti dječaka

Iako se dosad pisalo da je Gabrijel s ocem, nakon što ga dr. Vladimir Krmek nije primio, otišao kod dr. Kaleb, sad doznajemo da je u međuvremenu otac s dječakom ponovno otišao na Hitnu. No, na Hitnoj su ga odbili primiti i opet su ga poslali kod pedijatra. U to vrijeme na Hitnoj je radila šefica Hitne Marijana Matić, koja je Indexu dva dana nakon dječakove smrti rekla da se nikoga ne može optužiti za smrt dječaka jer je "zakazala sudbina ili se radilo o lošoj sreći" te da je"dijete završilo kako je završilo". Tad nam nije rekla da je upravo ona odbila primiti dječaka.

Naime, dječakova majka Ivana Bebić rekla je Indexu da su njen suprug i Gabrijel u ponedjeljak ujutro prvo otišli kod dr. Vladimira Krmeka, jer njihova dr. Rasema Bubica nije bila u smjeni, i da im je sestra dr. Krmeka Nikolina Talajić rekla da će ih zbog gužve primiti tek u 11, što bi značilo da dječak mora čekati više od 2 sata.

Gabrijelov tata je tri puta sestri dr. Krmeka rekao da pozove doktora, nije htjela

"Suprug je tri puta rekao da pozove doktora jer da Gabrijel ne može toliko čekati i da mu nije dobro, no sestra je rekla neka onda odu na Hitnu i da ga ne može primiti prije 11. Nisu mogli toliko čekati i otišli su na Hitnu, no tamo su ih odbili primiti i potom su došli kod dr. Kaleb", rekla nam je Gabrijelova majka.

U nalazu Komore pak uopće nema spomena da je dječak otišao na Hitnu i da su ga tamo odbili tog jutra prije nego što je došao kod dr. Kaleb. Također, u nalazu Komore stoji da je sestra Nikolina Talajić ispričala da je "dječak došao na nogama, pitala ga je što je djetetu, a on je rekao da je povraćao, rekla je da će primiti dijete, ali da mora pričekati".

No nije im navela da je ocu rekla da ga može primiti tek u 11 sati, što znači da bi dječak morao čekati više od 2 sata, a to vrijeme nije imao.

Šefica Hitne u Metkoviću: Dijete je završilo kako je završilo, zakazala je sudbina ili loša sreća

Dr. Marijana Matić, šefica Hitne u Metkoviću, koju smo zvali dva dana nakon dječakove smrti, nije nam rekla da je odbila primiti dječaka tog jutra, nakon što otac nije ostao satima čekati kod dr. Krmeka da dođe na red.

Umjesto toga, dr. Matić je komentirala da je dijete u nedjelju dva puta bilo kod njih na hitnoj.

"Dijete je pregledano, pretrage nismo radili jer u Metkoviću ne postoji laboratorij i RTG koji radi nedjeljom. Dakle, sve što možemo nedjeljom napraviti je napravljeno, da je bilo indikacije da se dijete transportira, ono bi bilo upućeno u KBC Split. Mi smo sve napravili po pravilima službe. Dijete je upućeno kako je upućeno i završilo je kako je završilo", rekla je Matić u razgovoru za Index.

"A uostalom možete zvati i KBC Split jer dijete nije umrlo u Metkoviću, nego u KBC-u Split. Umrlo je od streptokoknog sindroma, od kojeg spasa nema. I njegova pedijatrica je znala što će se raditi, da se unaprijed ne može znati u što će se pretvoriti, svako dijete liječimo na isti način, to se događa rijetko, ali se događa. Sad imate zdravo dijete, a za pola sata ne. To su sepse. Ali kad do toga dođe, imamo bolnice za liječenje", rekla nam je Matić.

Na pitanje tko je zakazao u ovom slučaju. Matić nam je odgovorila protupitanjem: "Zašto mislite da je netko zakazao, ne znam zašto vam je slučaj zanimljiv. Zakazala je sudbina ili loša sreća. Treba pogledati obdukcijski nalaz. Za sve postoji protokol i način kako se bolest liječi. Zašto bi netko bio kriv?".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara