Malo dobrih vijesti iz Dubrovnika, treći dan za redom nema novih slučajeva ospica

Malo dobrih vijesti iz Dubrovnika, treći dan za redom nema novih slučajeva ospica
Foto: 123rf

"OVO je već treći dan bez novih slučajeva", izjavio je danas dr. Mario Bekić, ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik za Dubrovački dnevnik komentirajući obolijevanja od ospica. 

Od kraja svibnja do danas na jugu Hrvatske, regiji s najnižom procijepljenošću u državi, oboljelo je 14 ljudi. Širenje ospica u Hrvatskoj započelo je tako u Dubrovačko-neretvanskoj županiji gdje je u 2017. godini bilo cijepljeno tek 55 posto djece.

Prva oboljela osoba je tridesetčetverogodišnji muškarac iz Stona koji se zarazio tijekom boravka na Kosovu. Nakon tog slučaja u dubrovačkoj bolnici zarazilo se nekoliko ljudi te osoba koje su bile u kontaktu s oboljelima izvan bolnice.

Zbog toga je referentni centar za epidemiologiju Ministarstva zdravstva naložio dječjim vrtićima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji da djeci koja nisu cijepljena protiv ospica zabrane pohađanje vrtića dok se ne cijepe, a ni djelatnici koji se ne mogu cijepiti ne smiju dolaziti na posao. Prema informacijama dubrovačkih pedijatara broj roditelja koji od pojave prvog slučaja obolijevanja ospica dolaze cijepiti djecu je naglo porastao.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara