Maloljetnim Afganistancima koje traži splitska policija krajnje odredište bila Francuska

Maloljetnim Afganistancima koje traži splitska policija  krajnje odredište bila Francuska

Foto: MUP

SPLITSKA policija već pet dana traga za trojicom maloljetnih Afganistanaca koji su otišli iz Doma za mladež na Brdima, a radi se o braći Hadu (17), Hamedu (14) i Umidu (12) Rezapoor koji su prije pet mjeseci zatražili azil u Hrvatskoj, no krajnje odredište bila im je Francuska.

Trojica braće su 14. ožujka uhićeni prilikom ilegalnog prelaska državne granice na području Trilja i bili su bez ikakvih putnih isprava zbog čega im je sinjski Centar za socijalnu skrb tri dana kasnije priznao pravo na socijalnu uslugu privremenog smjestaja u kriznim situacijama, pa su smješteni u Domu za odgoj djece i mladeži Split, a uz to su dobili i mjesečni dodatak za osobne potrebe. Prelaskom u Split, o njima je skrb preuzeo splitski Centar za socijalnu skrb.

Osam dana nakon što su zatečeni u ilegalnom prelasku granice, imenovan im je posebni skrbnik radi zaštite njihovih osobnih i imovinskih prava i interesa. Braća su 20. lipnja uz prisutnost prevoditelja i posebnog skrbnika, podnijeli Ministarstvu unutarnjih poslova zahtjev za međunarodnu zaštitu, no on je još uvijek u tijeku jer se, prema posljednjim informacijama, još čeka izrada identifikacijskih isprava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnateljica splitskog Centra za socijalnu skrb Tatjana Vukman za Hinu je izjavila da je braći krajnje odredište bila Francuska gdje, kako su im rekli, imaju ujaka, no, da rodbina, zbog nemogućnosti da skrbi o njima, nije pristala da ih primi te im nije preostalo ništa drugo već im je Centar, od Ureda državne uprave, zatražio da im daju suglasnost za upis u školu, te su nedugo nakon toga takvo rješenje i dobili.

"Pretposljednjeg dana lipnja po posebnom je skrbniku za Omida i Hameda Rezapoora podnesen zahtjev za upisom u Osnovnu školu Brda nakon čega je donesena odluka o njihovom uključenju u program pripremne nastave za učenike koji ne znaju hrvatski jezik. Preko volontera Udruge Most pružena im je usluga poučavanja jezika. Dobro su se socijalizirali u domu, ali su i dobro prihvaćeni od osoblja i djece. I oni su bili zadovoljni", kazala je za Hinu Vukman.

Rekla je i da su im u posjetu radi nadzora bili predstavnici UNHCR- a koji su željeli vidjeti kako su djeca smještena, jesu li zadovoljni, te je li prihvat zadovoljavajući. U više im je navrata dostavljena ljetna odjeća i obuća, osigurana im je jednokratna novčana pomoć, te pravo na zdravstvenu zaštitu. Čak je 14- godišnjem Hamedu bio organiziran i rođendan u Domu na Brdima kojeg je proslavio u svibnju, pa se svima u Centru za socijalnu skrb činilo da sve ide u dobrom smjeru. Vukman je na kraju dodala kako su se svi nadali da će dvojica mlađe braće na jesen započeti svoje školovanje u Splitu, no od četvrtka im se izgubio svaki trag o čemu je upoznata policija koja za njima traga.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara