Mamić dan prije presude pobjegao u Hercegovinu

Mamić dan prije presude pobjegao u Hercegovinu
Foto: Facebook/Zdravko Mamić

ZDRAVKO Mamić napustio je zemlju. Nalazi se u Bosni i Hercegovini, u Međugorju.

Ako ga se sutra u Osijeku proglasi krivim, mogao bi dobiti do 15 godina zatvora. Osude li ga na više od pet godina, Mamić bi odmah nakon presude trebao u zatvor. No, to se, kako se čini, neće dogoditi.

Mamića u BiH u slučaju osuđujuće presude mogu privesti na obavijesni razgovor i zadržati kratko vrijeme, ali ga neće izručiti Hrvatskoj. On bi bio uhićen ukoliko bi pokušao prijeći granični prijelaz.

>> USKOK: Mamić je privatizirao i pokrao Dinamo! Lovren je bio protočni bojler

Neće doći na izricanje presude

Mamića neće biti na sutrašnjem izricanju presude u Osijeku, gdje mu se posljednjih mjeseci sudilo za izvlačenje iz Dinama 116 milijuna kuna i 12,2 milijuna kuna neobračunatog poreza.

"Neću doći u Osijek", rekao je Mamić u razgovoru za Index.

"Otišao sam pronaći mir. Mogu se vratiti kad želim", rekao je Mamić.

"Idem se pomoliti Gospi"

"Penjem se na brdo ukazanja. Idem se pomoliti Gospi. Znaju ljudi da sam ovdje. Zašto bih se stidio, idem tamo gdje ću naći svoj mir. Ne treba mi nemir. Bilo bi potpuno normalno da zastane suđenje i da se provede istraga, da se isti čas prekine suđenje do okončanja izvida", rekao je Mamić za Index.

Pitali smo ga gdje će biti sutra. Kazao nam je da će biti u Međugorju. Tamo je, kako nam je kazao, sam. S njim nisu ni brat ni obitelj. Brat Zoran, koji je također optuženik u procesu, danas popodne bio je u Zagrebu.

Poslao je na kraju poruku. Rekao je da mu je najvažniji mir i da bi odlazak u Osijek kod njega izazvao negativnu energiju te da ne želi da mu išta uništi mir. Ponovio je da u slučaju optužbi USKOK nije utvrdio nikakvu štetu u Dinamu, prema tome i nikakvo kazneno djelo, već je Dinamo pravna osoba koja je sklapala poslove s fizičkom osobom. Prema tome, kako kaže Mamić za Index, nitko nije oštećen.

"Transferi koje smo radili su ustaljena praksa. Zašto istražuju samo Dinamo?" kaže Mamić na kraju za Index.

Naknadno se Mamić javio i putem svog Facebooka.

"Dragi moji, u iščekivanju objave presude u procesu koji se vodi protiv mene i mojih suradnika ovu sam večer odlučio provesti u miru i promišljanju na meni najljepšem mjestu - Brdu ukazanja u Međugorju. U posljednja 24 sata moje objave je vidjelo više od 1 100 000 korisnika, primio sam 3857 poruka podrške na Facebooku, te mnoštvo poziva, blagoslova i privatnih poruka na koje ne stignem sve odgovoriti, ali vam se na svakoj iskreno zahvaljujem. Želim da znate da mi je vaša podrška snaga, te da vas neću iznevjeriti, a isto očekujem i od hrvatskog pravosuđa koja sutra mora donijeti jedinu moguću ispravnu odluku - oslobađajuću presudu", napisao je Mamić.

Prijetio samoubojstvom u slučaju osuđujuće presude

Mamić je uoči završne riječi putem medija zaprijetio samoubojstvom u slučaju osuđujuće presude. Jučer je, kako doznajemo, njegov odvjetnik Veljko Miljević bio na sastanku s glavnim državnim odvjetnikom Draženom Jelenićem i odnio mu dio navodne prepiske sms porukama kao dokaz da bivši državni odvjetnik Dinko Cvitan te šefica USKOK-a Tamara Laptoš reketare suca u Osijeku. DORH je najavio izvide, što dan prije presude uključuje postupak ispitivanja optuženika, a moguće i suda koji donosi presudu.

Zdravko Mamić i klan koji čine njegov brat Zoran, direktor HNS-a Damir Vrbanović te poreznik Milan Pernar optuženi su za pljačku 112 milijuna kuna iz gradskog kluba Dinamo te poreznu prijevaru od 12,2 milijuna kuna.

Sutra u podne je izricanje presude u Osijeku, po optužnici protiv Mamića i suradnika, koja je prije dvije godine podignuta zbog sumnje u težak kriminal koji se, kako tvrdi USKOK, dogodio prije deset godina.

U međuvremenu, podignuta je još jedna optužnica protiv Mamića i dijela njegove obitelji zbog sumnje u udruživanje u zločinačku organizaciju radi pljačke iz Dinama te je pokrenuta i treća istraga, a ključni svjedok Luka Modrić tijekom postupka postao je optuženik USKOK-a. Pod istragom su i Modrićeva punica, nekadašnja računovotkinja Dinama Vesna Juraić te reprezentativac Dejan Lovren.

Suđenje Mamiću i suradnicima te istrage koje bi moglo rezultirati jednom od težih optužnica u povijesti Hrvatske, traje dulje od godinu dana, a dokazi su pred suca Darka Krušlina bačeni na oko 15 tisuća stranica, u 2388 dokaznih prijedloga USKOK-a.

Postupak je praćen nizom bizarnosti i incidenata, zaključno s jučerašnjom press konferencijom u Maksimiru, koji su medijski atraktivni, ali skrivaju ključne točke koje ćemo, dan uoči dugo iščekivane presude, ovdje pojasniti.

>> Mamić bulaznio dva dana prije presude i dijelio navodne SMS-ove da Cvitan reketari suca

Četvoricu okrivljenika USKOK tereti za izvlačenje oko 116 milijuna kuna iz toga kluba te nanošenje štete državnom proračunu od 12,2 milijuna kuna neobračunatog poreza i prireza.

Nakon suđenja započetog 27. travnja prošle godine, kada su se sva četvorica okrivljenika izjasnila da se ne smatraju krivima, tužiteljstvo je na posljednjem ročištu, održanom 28. svibnja, predložilo da se svi optuženici proglase krivima i osude po zakonu na bezuvjetne zatvorske kazne.

Obrana je zatražila oslobađajuću presudu smatrajući da USKOK nije dokazao svoje optužbe, posebice one o navodnim nezakonitostima aneksa ugovora o podjeli transfernog obeštećenja za igrače Luku Modrića i Dejana Lovrena te navodnoj šteti pričinjenoj NK Dinamu.

Tijekom istrage i suđenja ispitano je 97 svjedoka, pregledana je brojna dokumentacija, provedena su financijsko-knjigovodstvena i druga vještačenja. Suđenje je obilježilo i nekoliko verbalnih izgreda Zdravka Mamića, koji je 1. rujna prošle godine, tijekom svjedočenja nogometaša Dejana Lovrena, zbog remećenja reda udaljen iz sudnice do okončanja dokaznog postupka pa se pred sudskim vijećem ponovno pojavio tek 16. travnja ove godine kako bi mu se predočili dokazi izvedeni tijekom njegovog odsustva sa suđenja.

Tijekom iznošenja obrana nitko od okrivljenika nije želio odgovarati na pitanja tužiteljstva, a okrivljeni Zdravko Mamić u svom je završnom obraćanju 28. svibnja pozvao sudsko vijeće da se pri donošenju odluke vodi "pravdom, istinom i strukom".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara