Mamić zbog putovnice BiH može slobodno pobjeći, nitko mu ništa ne može

Mamić zbog putovnice BiH može slobodno pobjeći, nitko mu ništa ne može
Foto/montaža: Index/Pixsell/Ivo Cagalj

ZDRAVKO MAMIĆ, u slučaju da Bosna i Hercegovina potpiše njegovo izručenje, opet može pobjeći. Naime, Mamić je temeljem dvojnog državljanstva, točnije uvjerenja o državljanstvu, u lipnju prošle godine odmah nakon što je pobjegao iz Hrvatske u Tomislavgradu zatražio i dobio osobnu iskaznicu, vozačku dozvolu i putovnicu. Tek po njegovu eventualnom bijegu iz BiH Hrvatska može raspisati međunarodnu tjeralicu i izdati uhidbeni nalog. No krenimo redom.

Granicu prelazio u 2 ujutro

U lipnju prošle godine Zdravko Mamić osuđen je na kaznu zatvora od šest i pol godina po USKOK-ovoj optužnici da je iz NK Dinama izvukao 116 milijuna kuna te za nanošenje štete državnom proračunu od najmanje 12,2 milijuna kuna. S obzirom na to da je kazna zatvora viša od pet godina, Mamić je odmah nakon izricanja presude trebao biti priveden. No Mamić se nije pojavio na sudu u Osijeku, nego je nekoliko sati prije, oko 2 ujutro tog dana, prešao granicu s BiH te je u Međugorje stigao pred zoru. Ondje se skriva do danas.

Hrvatska je odmah izdala tjeralicu te je od vlasti u BiH zatražila izručenje Mamića. Sud u Sarajevu utvrdio je kako ne postoje zakonske pretpostavke za izručenje jer je Mamić u Hrvatskoj osuđen za kaznena djela koja je počinio prije 2012. godine. Bio je to bitan preduvjet za izručenje jer je Hrvatska s BiH u studenom 2012. godine potpisala ugovor o izručivanju u kojem je definirano da se izručenje odnosi samo na one državljane koji su kaznena djela počinili nakon tog datuma. Nakon suda u Sarajevu, u siječnju ove godine odbijenicu je potpisao i ministar pravde Josip Grubeša, čija je odluka posljednja i ključna u postupku izručenja. Ministar Grubeša odbio je Mamića izručiti Hrvatskoj jer nisu bile ispunjene zakonske osnove za izručenje.

Obrat u slučaju Mamić

Obrat u slučaju Mamić dogodio se prije nekoliko dana kada je Županijski sud u Osijeku potvrdio i drugu optužnicu USKOK-a protiv Mamića, a tereti ga se za kazneno djelo počinjeno nakon 2012. godine. Tereti ga se za zločinačko udruživanje, odnosno za izvlačenje 144 milijuna kuna iz Dinama, i to preko lažnih faktura offshore tvrtki. Isto tako, a što je bitno za izručenje Mamića, za bivšeg nogometnog čelnika zatraženo je i određivanje istražnog zatvora.

Prema proceduri, hrvatska strana sada Sudu u Bosni i Hercegovini šalje cjelokupnu dokumentaciju, odnosno optužnicu, a on bi nakon primitka iste trebao odlučiti o ispunjavanju uvjeta za izručenje. Nakon odluke suda ministar pravde Grubeša trebao bi potpisati odluku o izručenju Mamića ili njegovom ostanku u BiH. Zamjenik ravnateljice USKOK-a Sven Mišković kazao je kako se očekuje da će Zdravko Mamić uskoro biti u Hrvatskoj.

Procedura je jasna, a ovog je puta traženje Hrvatske u skladu sa sporazumom koji smo potpisali s BiH. Sa zakonske osnove, Mamićev slučaj prilično je jasan. Cijela procedura mogla bi trajati oko mjesec dana, a Mamić bi se nakon toga trebao naći u zatvoru. No hoće li baš tako ispasti?

Hrvatska ga ne može zaustaviti

Mamić ima dvije mogućnosti. Kako posjeduje i putne dokumente BiH, u svakom trenutku može napustiti zemlju. Hrvatska strana u tome ga ne može zaustaviti. Tek po napuštanju BiH raspisuje se međunarodna tjeralica i izdaje uhidbeni nalog. Mamić može pobjeći u šest država u kojima se ne primjenjuje uhidbeni nalog Interpola, a to su Sjeverna Koreja, Mikronezija, Kiribati, Palau, Tuvalu i Vanuatu.

Naravno, Mamić može pobjeći i u bilo koju drugu zemlju za koju smatra da će prema njemu biti blagonaklona u slučaju da stigne nalog za izručenje.

Odvjetnik Zdravko Rajić koji pred BiH sudovima zastupa Mamića, kaže kako za sada ne može komentirati novi zahtjev hrvatske strane za izručenje, s obzirom na to da dokumentaciju još uvijek nije zaprimio. Pitali smo i ga i da nam komentira je li moguće kako Mamić uskoro napusti BiH.

"Ne želim odgovarati ni komentirati takve nekakve špekulacije, to bi bilo neozbiljno", rekao je Rajić za Index.

O Mamiću odlučuje HDZ-ov ministar kojem je glavni hobi - nogomet

Druga mogućnost je da ministar pravde Josip Grubeša, unatoč čistom slučaju, ipak ne dozvoli izručenje Mamića. Naime, Grubeša je već jednom zaustavio izručenje Mamića, a član je HDZ-a BiH i to one struje koja navodno nije sklona hrvatskoj stranačkoj politici Andreja Plenkovića.

Grubeša je rođen u Rami, a 1997. godine završio je klasičnu gimnaziju u Zadru, a Filozofski fakultet završio je u Splitu. Od 2011. godine član je Predsjedništva HDZ-a BiH, a tada je i doktorirao na Filozofskom fakultetu u Mostaru. Glavni hobi mu je - nogomet. A to je jasno istaknuto u njegovoj službenoj biografiji.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara