Goran Marić je bio pod istragom, a onda je postao zastupnik HDZ-a

Goran Marić je bio pod istragom, a onda je postao zastupnik HDZ-a
Foto/montaža: Index/Pixsell/Patrik Macek

GORAN MARIĆ, aktualni ministar državne imovine, bio je pod istragom DORH-a zbog sumnjive prodaje četiri poslovna prostora u vrijeme dok je devedesetih godina bio direktor Tiska. Optužnica nikada nije podignuta, a istraga je službeno okončana 2008. godine, četiri mjeseca nakon što je Marić ušao u sabor kao zastupnik HDZ-a. No, krenimo redom.

>> Goran Marić jedan je od najbogatijih ministara. Otkud mu novac?

Marić se našao u središtu interesa hrvatske javnosti nakon što su utvrđene anomalije u njegovoj imovinskoj kartici, a vezano za njegovu vikendicu u Živogošću. Temeljem napisa u medijima, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa protiv Marića je tako pokrenulo dva postupka.

Dva postupka protiv Marića

Prvi je onaj vezan za provjeru imovinske kartice, odnosno slučaj vikendice u Živogošću, s obzirom na to da vrijednost vikendice navedena u kartici ne odgovara stvarnoj vrijednosti, te činjenice da se nekretnina iznajmljuje turistima, a da u kartici nije upisan dodatni prihod. Drugi ispituje slučaj prodaje vile koju je koristio bivši predsjednik Stjepan Mesić, a koju je na natječaju Ministarstva državne imovine kupila tvrtka kojoj je vlasnik Zvonko Šarić. Ovog poduzetnika, osim prijateljstva s Marićem, veže i prodaja nekretnina u Živogošću i Turnju te tvrtka koju je vodila Marićeva supruga.

Analizirajući Marićevu biografiju, odnosno kako se ovaj bivši nogometni sudac obogatio, za oko nam je zapeo detalj da je protiv Marića bila pokrenuta istraga i to zbog prodaje poslovnih prostora.

Otkrila ga Državna revizija

Marić je osam godina, od 1992. do 2000. godine, bio zamjenik predsjednika Uprave Vjesnika te predsjednik Uprave Hrvatske tiskare i Tiska. Marićevo upravljanja Tiskom nije bilo bez afera, a temeljem nalaza Državne revizije iz lipnja 2003. godine, pokrenuta je istraga oko prodaje pet poslovnih prostora u Mostaru za oko 516.000 njemačkih maraka, odnosno oko 2 milijuna kuna, i to u vrijeme dok je Marić bio na čelu te tvrtke.

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu zatražilo je, po izvješću Državne revizije, istragu protiv Marića. Aktualnog ministra državne imovine DORH je teretio da je prodao sporne nekretnine, a da one nisu bile uključene u procijenjenu vrijednost Tiska u postupku pretvorbe. Odnosno, nisu bile u vlasništvu tvrtke. Time je, prema navodima Tužiteljstva, za račun Tiska oštetio Hrvatski fond za privatizaciju. Marića se sumnjičilo za zlouporabu ovlasti u gospodarskom poslovanju.

Pod istragom do sabora

Županijski sud prvotno je odbilo istragu protiv Marića, a Općinsko državno odvjetništvo žalilo se na to rješenje.  Vrhovni sud prihvatio je žalbu DORH-a 2006. godine te je odredio provođenje istrage protiv Marića. No o toj istrazi malo se tada znalo.

Marić je 2007. godine bio na listi HDZ-a za parlamentarne izbore koju je nosio Ivo Sanader, a u sabor je prvi put ušao u siječnju 2008. godine kada je formirana koalicija na čelu s HDZ-om. Marić je imenovan predsjednikom Odbora za financije i državni proračun Hrvatskoga sabora. Istraga je okončana te godine, u svibnju, a sve optužbe na račun Marića su odbačene.

"Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu 20. svibnja 2008. godine temeljem članka 203. st. 2. Zakona o kaznenom postupku/97 odustalo je od kaznenog progona protiv okrivljenika zbog kaznenog djela zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju iz članka 292. st. 2. Kaznenog zakona. Naime, iz tijekom istrage prikupljenih dokaza i utvrđenih činjenica nije utvrđen dostatan stupanj osnovane sumnje da bi okrivljenik počinio terećeno mu kazneno djelo. Slijedom navedenog sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu obustavio je istragu protiv okrivljenika", kažu nam iz zagrebačkog Općinskog državnog odvjetništva.

Plenkovićev naputak za ministre "s prstima u pekmezu"

Naglasimo na kraju kako Marić i Ministarstvo državne imovine i dalje ne žele odgovoriti na Indexov upit. Pitanja o detaljima vikendice u Živogošću poslali smo još prije 12 dana. Kako smo već pisali, Marić slijedi naputak vlade Andreja Plenkovića prema kojem ministri nisu dužni odgovarati na konkretna pitanja od javnog interesa kada misle da bi odgovori mogli naštetiti njima, vladi ili HDZ-u. Takav naputak nije u skladu sa zakonom, no taj dio nije problematičan za vladu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara