Marić: Hrvatska je u top 10 zemalja s najmanjim rizikom od pranja novca

Marić: Hrvatska je u top 10 zemalja s najmanjim rizikom od pranja novca
Foto: Hina

MINISTAR financija Zdravko Marić pohvalio se kako je u međunarodnim okvirima prepoznat hrvatski sustav sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma pa je Hrvatska ušla u top 10 zemalja s najmanjim rizikom od pranja novca. 

Po izvješću Međunarodnog centra za povrat sredstava iz Basela iz listopada prošle godine, Hrvatska je napravila dodatni napredak te ušla među top 10 ili u sam vrh država s najmanjim rizikom od pranja novca i financiranja terorizma, od 129 procjenjivanih zemalja, pohvalio se ministar u saborskoj raspravi o izmjenama Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranju terorizma.

Usklađen s međunarodnim standardima

Sve relevantne međunarodne organizacije i institucije, Vijeće Europe, UN, EU, MMF i Svjetska banka, ocijenile su hrvatski model i preventivni sustav kao suvremen i većim dijelom usklađen s međunarodnim standardima, rekao je Marić predstavljajući Zakon po kojemu će registar stvarnih vlasnika tvrtki u Hrvatskoj biti javno dostupan.

Zadovoljan takvim rješenjem, Robert Podolnjak (Most) podsjeća da je Most već kod donošenja Zakona 2017. godine pozivao da podaci iz tog regisitra budu javni za cijelu, ne samo stručnu, javnost. Pita i kako se uopće Zakon može primjenjivati ako ministar financija još nije donio pravilnik o registru, što je, kaže, bio dužan učiniti do kraja lipnja prošle godine.

Korak više

I Peđa Grbin (SDP) hvali otvaranje registra stvarnih vlasnika, ali smatra kako je trebalo napraviti korak više. "Drago nam je što je napravljeni korak naprijed, no problematičan je dio koji se odnosi na novi pravilnik", kazao je.

Grbin drži da će se novim pravilnikom napraviti nova administrativna brana pristupu podacima stvarnih vlasnika, budući da će se podaci iz registra naplaćivati i neće se moći lako strojno pretraživati.

"Učinimo taj iskorak i pokažimo da je Hrvatska doista demokratska i pravna država i da odredbe Ustava o pristupu informacijama nisu samo mrtvo slovo na papiru. Omogućimo stvarni pristup registru", apelirao je Grbin.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara