Marić ili nema pojma što piše u zakonu ili laže

Marić ili nema pojma što piše u zakonu ili laže
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

NAKON što je Index u četvrtak objavio da u prijedlogu poreznih reformi koje su donijeli ministar financija Zdravko Marić i njegov šef Andrej Plenković, brojni poduzetnici su se digli na noge proglašavajući taj prijedlog zakona katastrofalnim i tvrdeći kako će to uništiti na tisuće malih tvrtki.

Naime, prema tom prijedlogu direktori tvrtki bi mjesečno morali isplaćivati trošak plaće oko 10.000 kuna plaće, što je iznos koji su male tvrtke, pogotovo na početku, kada tek pokreću poslovanje, teško mogu priskrbiti. Na primjer, osnivač Nanobita, tvrtke koja danas vrijedi milijarde, kaže kako Nanobit vjerojatno ne bi niti postojao da je takav zakon vrijedio kada su oni osnivali tvrtku.

Na prijedlog zakona zakona reagirali su i poduzetnici Saša Cvetojević te Kolindin savjetnik Davorin Štetner. 

-- Reforma šokirala poduzetnike: "Po ovom zakonu naše firme nikad ne bi bilo"

Saša Cvetojević kaže kako je ovo najveći šamar svima koji su krenuli u poduzetništvo.

"Svi vi, koji imate mikro firmicu, koji svaki mjesec isplaćujete plaću po tom minimalnom koeficijentu, koji niste dali državi više od propisanog, nazvani ste ZLORABITELJIMA!!! A ja sam BUDALA jer si ne isplaćujem plaću sukladno minimalnom koeficijentu. Ako ovaj prijedlog prođe, prvo što moram napraviti je postaviti plaću na taj minimum i ni lipe više. Ovo je najveći šamar svima koji su nedavno, često potaknuti i reklamama plaćenima od strane ministarstava i zavoda u kojima im se najavljivalo poticaje za samozapošljavanje, krenuli u poduzetništvo", reagirao je jučer Cvetojević. 

Štetner smatra da ovaj potez kažnjava vlasnike tvrtki te dodaje da se radi o vrlo lošem potezu. "Juhu, ide mi povišica plaće :( ! Ne želim je jer mi je cilj života isplaćivati si dobit tvrtki kao što isplaćujem, a ne plaću. Uostalom, zašto bi netko morao imati propisanu plaću? Potez povećanja osnovice KAŽNJAVA ponajprije startup osnivače i poduzetnike početnike koje btw želimo stimulirati da krenu u biznis", kazao je.

Marić na pressici izjavio nešto čega uopće nema u prijedlogu zakona

Ministar Marić je jučer u popodnevnim satima najavio press konferenciju kako bi objasnio o čemu se tu zapravo radi. I dok su mnogi zaista očekivali da će Marić barem djelomično demantirati tu vijest, on je rekao da tim prijedlogom zakona samo žele smanjiti zlouporabe. Tvrdi kako se zakon sigurno neće odnositi na one vlasnike tvrtki koji su članovi uprave tvrtke a koji su u punom radnom odnosu u tom trgovačkom društvu. No, tako nešto ne piše u prijedlogu zakona. U prijedlogu zakona predviđeno je podizanje osnovice za članove uprave tvrtki prema kojima će minimalni trošak mjesečne plaće za svakog vlasnika - direktora tvrtke biti veći od 10 tisuća kuna mjesečno.

Ovako konkretno glasi vladino obrazloženje prijedloga zakona:

"2. Sprječavanje zlouporabe

Odredbama ovog Prijedloga zakona spriječila bi se zlouporaba propisa osiguranika koji s poslodavcem ima ugovoren rad u punom radnom vremenu koji je istodobno kod poslodavca član uprave trgovačkog društva ili izvršni direktor trgovačkog društva ili upravitelj zadruge povećanjem koeficijent s 0,65 na 1,1 koji se množi s prosječnom plaćom kako bi se utvrdila mjesečne osnovice za obračun doprinosa. Time bi se izjednačila mjesečna osnovica za osiguranike člana uprave trgovačkog društva ili izvršnog direktora trgovačkog društva ili upravitelja zadruge s mjesečnom osnovicom s za osiguranike s osnova samostalne djelatnosti obrta koji utvrđuju dobit od samostalne djelatnosti te umanjila razlika u visini obveznih doprinosa između navedenih".

Dakle, namjera o kojoj je danas govorio ministar Marić ne može se iščitati nigdje u prijedlogu zakona. 

Kako bivši Agrokorov zaposlenik misli razlikovati dobre poduzetnike od loših? 

Nekadašnji djelatnik i direktor Todorićevog Agrokora danas je, između ostalog, rekao i kako oni koji su dobri koji su pozitivni i koji vrijedno rade neće osjetiti posljedice novog zakona.

"Za prave male poduzetnike, koji vrijedno privređuju, koji požrtvovno rade, praktički neće biti nikakvih promjena, osim nabolje. Ponavljam, ove promjene su prije svega da se ciljaju i pogode zlouporabe koje smo uočili", rekao je Marić.

Na pitanje kako će razgraničiti na koga će se to odnositi, odgovara nejasno: "Naravno, kad vi činite jednu mjeru da nekome nešto olakšate, netko drugi to prepoznaje kao način da izbjegne porezne propise."

"Osim poduzetništva, imamo i nešto što neki smatraju poduzetništvom, a seže u sferu zlouporaba. Konkretnom promjenom je bila intencija dirati i tangirati zlouporabe koje smo uočili proteklih godina. Danas imamo oko 175 tisuća članova uprava, od njih svega 460 je prijavljeno kao član uprave, a da nije bilo u radnom odnosu s tim poduzećem. Imamo 65 tisuća članova uprave koji su i članovi uprave i u radnom odnosu s tim trgovačkim društvom... A preko sto tisuća članova uprava, koji su članovi uprave i direktori, koji su osigurani po nekoj drugoj osnovi, bilo zaposleni negdje drugdje, bilo da su osnovali svoj OPG, bilo da su obrtnici...

Kao što vidite, imamo vrlo kompleksnu situaciju, moram opet jasno ponoviti, za one članove uprave, odnosno direktore, koji su prijavljeni na puno radno vrijeme, ove zakonske izmjene zapravo nisu predviđene. Na njih se to ne bi trebalo niti odnositi. Dakle, ono na što ciljamo su pojavni oblici koje smo vidjeli, to je bila npr. ona situacija da se dobar dio njih prijavljivao na minimalne plaće, a ono što smo vidjeli u proteklom razdoblju je da su bili prijavljivani na nepuno radno vrijeme. Vi danas u RH za 12 minuta prijave u trgovačkom društvu, odnosno 48 kuna mjesečno, imate pravo na puno zdravstveno osiguranje i na mirovinski staž. To je taj element na koji smo ciljali. Jer imate vrlo neravnopravan položaj obrtnika u odnosu na trgovačka društva", kazao je danas Marić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara