Marić najavio sastanke sa sindikatima, spreman i na razgovor o koeficijentima

Marić najavio sastanke sa sindikatima, spreman i na razgovor o koeficijentima
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

MINISTAR financija Zdravko Marić najavio je da će razgovarati o osnovici sa sindikatima javnih i državnih službenika, a spreman je i na razgovor o koeficijentima s prosvjetnim sindikatima, no proračun ima svoja ograničenja.

"Imamo sastanak u petak sa sindikatima javnih, a u ponedjeljak sa sindikatima državnih službi, tema je osnovica", rekao je Marić novinarima nakon užeg kabineta vlade.

Kaže da povećanje plaća neće povećati deficit

Dodao je kako je premijerova najava o povećanju osnovice za 6,12 posto sljedeće godine svim javnim i državnim službenicima "vrlo izdašna ponuda" koja će imati "veliki efekt na proračun".

No ponovio je da to povećanje plaća neće povećati deficit, nego će proračun za sljedeću godinu biti uravnotežen.

"Ideja je da se kroz povećanje osnovice korigiraju plaće i na neki način honorira rad svih državnih i javnih službenika, a pitanje koeficijenta i dodataka treba riješiti na adekvatan način nakon podrobne analize akata koji reguliraju tu problematiku, za to će nam trebati vremena", kaže Marić.

Ustvrdio je da time vlada ne kupuje vrijeme. "Koeficijenti i dodaci su jako važna tema, za koju nam treba malo podrobnija analiza", naglasio je Marić.

"Proračun ima svoja ograničenja"

Novinari su ministra pitali hoće li se sastati s prosvjetnim sindikatima, koji su već treći tjedan u štrajku, kao što je prethodno najavio predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak.

"Ne znam u ovom trenutku je li sastanak dogovoren i hoće li biti dogovoren, nisam bježao od nikakvog sastanka, spreman sam razgovarati o svemu", odgovorio je Marić. 

"No proračun kao takav ima svoja ograničenja, ono što smo nedavno ponudili je maksimum što državni proračun može podnijeti", naglasio je ministar financija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara