Marić: Refinanciranjem dugova uštedjeli smo preko 800 milijuna kuna

Marić: Refinanciranjem dugova uštedjeli smo preko 800 milijuna kuna

Foto: Hina

MINISTAR financija Zdravko Marić kazao je kako je Hrvatska u ovoj godini restrukturiranjem i refinanciranjem dugova po nižoj cijeni uštedjela više od 800 milijuna kuna, nakon što je lani na kamatama uštedjela 762 milijuna.

Na međunarodnoj konferenciji "Gospodarski rast u Europskoj uniji: Dobrobiti za Hrvatsku", koju organiziraju Hrvatska narodna banka (HNB) i Predstavništvo Europske komisije, Marić je kazao kako su i međunarodne institucije i investitori prepoznali pozitivna gospodarska i kretanja u javnim financijama u Hrvatskoj.

Hrvatska izašla iz Procedure prekomjernog deficita

Tako je podsjetio da je, zahvaljujući smanjenju javnog duga i proračunskog deficita, Hrvatska ove godine izašla iz Procedure prekomjernog deficita (EDP) Europske komisije, te da je cijena državnog zaduživanja smanjena.

"Napravili smo značajne iskorake u protekle dvije godine pa smo kroz seriju transakcija domaće i međunarodne prirode restrukturirali i refinancirali naša postojeća dospijeća, ali i ukupni dug, čime smo u kratkom roku smanjili cijenu duga", kazao je Marić.

Naveo je kako je temeljem toga prošle godine ostvarena ušteda od 762 milijuna kuna na kamatama, dok ove godine u nekoliko transakcija, uključujući i ovu zadnju koja se odnosi na restrukturiranje cestarskih dugova, uštede dosežu više od 800 milijuna kuna.

Marić je istaknuo i kako zahvaljujući pozitivnim trendovima u javnim financijama iduće godine očekuje daljnja poboljšanja kreditnog rejtinga Hrvatske od strane najvažnijih svjetskih rejting agencija, koje su već ove godine poboljšale izglede za rejting Hrvatske.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara