MARIĆEV HBOR IZGUBIO NA SUDU Morat će objaviti sve detalje tajnih kredita

MARIĆEV HBOR IZGUBIO NA SUDU Morat će objaviti sve detalje tajnih kredita

Ilustracija Index (FaH)

VISOKI upravni sud odbio je tužbu Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) kojom je bila odbijena predaja informacija o sjednicama Nadzornog odbora HBOR-a tijekom 2015. i posredno o kreditiranju hrvatskih poduzetnika, uz obrazloženje da je ''kontrola korištenja sredstava iz državnog proračuna u interesu svih građana''.

>> Marićev HBOR protiv povjerenice: "Idemo na sud, ne želimo dati podatke koga kreditiramo"

Sud je odbio tužbu HBOR-a protiv zahtjeva zagrebačkog poduzetnika Hrvoja Šimića za navedenim informacijama, ističući i kako je HBOR kao razvojna i izvozna banka u 100 postotnom vlasništvu Republike Hrvatske. Navodi se i da je zakonom propisano da temeljni kapital HBOR-a uplaćuje država iz proračuna te da država jamči za obaveze HBOR-a ''bezuvjetno, neopozivo i na prvi poziv''. Naglašava se i kako vlada preko te banke oblikuje politiku državnih potpora određujući njome prioritetne ciljeve i svrhu učinkovitog korištenja novca iz državnog proračuna.

''Valja navesti da se ne radi o malim sredstvima iz proračuna koja su dodijeljena tužitelju i da sredstva iz državnog proračuna spadaju u javna sredstva. Kontrola korištenja sredstava iz državnog proračuna u interesu je svih građana pa korisnik i svaka druga osoba ima pravo saznanja o potrošnji javnih sredstava'', stoji u presudi.

Dodaje se i da, iako o učinkovitosti poslovanja HBOR-a odlučuje Nadzorni odbor i Hrvatski sabor, navedeno ne umanjuje pravo fizičke ili pravne osobe da traži takvu informaciju od HBOR-a.

Presuda Upravnog suda uslijedila je nakon rješenja povjerenice za informiranje kojim se HBOR-u nalaže objava popisa i iznos kredita danih u 2017., uključivši i kredite Agrokoru od 48 milijuna eura odobrene u prosincu prošle godine, ali i dnevne redove sjednica Nadzornog odbora HBOR-a počevši od onih tijekom 2013. i 2014.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara