Marijana Petir potpisala inicijativu "67 je previše"

Marijana Petir potpisala inicijativu "67 je previše"
Foto: Josip Regovic/PIXSELL

MARIJANA Petir, nositeljica svoje nezavisne liste za europske izbore, pridružila se u srijedu u zagrebačkom parku Maksimir proslavi Međunarodnog praznika rada, razgovarala je s građanima o njihovim problemima te je svojim potpisom podržala sindikalnu inicijativu "67 je previše" za provođenje referenduma protiv mirovinske reforme.

"Danas sam ovdje kako bih razgovarala s građanima o njihovim problemima ali isto tako kako bih podržala sindikate u njihovoj inicijativi da se provede referendum i promjene uvjeti za mirovinu", istaknula je Petir u izjavi Hini na svom štandu ispred ulaza u park Maksimir.

Tamo je zajedno s 2. na listi Domagojem Stjepanom Krnjakom i 9. na listi Anom Volarić-Mršić te volonterima i volonterkama razgovarala s građanima, predstavljala svoj program te dijelila letke.

Godinama se, kazala je, zalaže za dostojanstveno radno vrijeme i slobodne nedjelje te da u tom smislu ima i podršku Sindikata trgovine.

"Dva puta je na moju inicijativu Zakon o trgovini promijenjen, kada sam bila zastupnica u Hrvatskom saboru, no dva ga je puta zbog prigovora trgovačkih lanaca Ustavni sud stavio izvan snage", kazala je Petir.

Zakonodavstvo u korist radnika

"Kad sam postala zastupnica u Europskom parlamentu, pokrenula sam aktivnosti kojima želim ostvariti dijalog između različitih socijalnih partnera kako bismo dobili dobar zakon te radnicima osigurali njihova prava. Žalosti me što Ministarstvo rada nema sluha za naše inicijative kao ni Ministarstvo gospodarstva", rekla je Petir.

Tvrdi i da je istraživanje koje je provela pokazalo kako 90 posto građana Republike Hrvatske podržava uvođenje slobodne nedjelje i dostojanstvenog radnog vremena za sve zaposlene uz izuzetak hitnih službi.

Rekla je kako je inicijativa za uvođenje slobodne nedjelje posebno važna za zaposlene u trgovini jer je tamo zaposlena većina žena koje rade na minimalcu po tri-četiri tjedna bez prekida.

"S obzirom na to da je u europskoj kršćanskoj tradiciji uvijek slobodan dan bio nedjelja, zalažem se da to tako bude i u Hrvatskoj", poručila je Petir te pozvala vladu RH i Hrvatski sabor da donesu zakonodavstvo koje će ići u korist radnika.   

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara