Marijana Petir u zadnji čas predala potpise za euroizbore

Marijana Petir u zadnji čas predala potpise za euroizbore
Foto: Josip Regovic/PIXSELL

NA IZBORIMA za Europski parlament, 26.  svibnja, natjecat će se 33 kandidacijske liste, dvije neovisne i 31 stranačka, odnosno koalicijska. Toliko ih je, naime, predano Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) do utorka u ponoć, do kada je bio rok za predaju. 

Petir predala listu u zadnji čas

Posljednja je to, sat prije ponoći u utorak, učinila nositeljica nezavisne liste Marijana Petir, eurozastupnica i bivša članica HSS-a, pohvalivši se da je "u samo dva dana, uz pomoć građana, uspjela skupiti gotovo 11 i pol tisuća potpisa. Lista kojoj je na čelu Petir te lista suca Mislava Kolakušića jedine su dvije neovisne, odnosno liste grupe birača.

Poslije 22 sata Petir je na Facebooku objavila da još prebrojava potpise, no čini se kako ih je ipak uspjela prebrojiti dovoljno. 

DIP-u sada predstoji pregledati sve kandidature i objaviti zbirnu listu, što bi se moglo dogoditi već u srijedu, kada DIP ima sjednicu.

Više kandidata nego prije pet godina

Sudi li se samo po broju listi, zanimanje za izbore veće je nego prije pet godina kada se za mjesto u Europskom parlamentu natjecalo 25 listi, osam manje nego ove godine. Budu li sve predane liste valjane, 12 svojih  zastupnika za Europski parlament hrvatski će birači moći izabrati među 396 kandidata, što je stotinjak više nego prije pet godina. 

Iako su se kandidacijske liste mogle podnositi od konca ožujka, većina stranaka i nositelja nezavisnih lista odlučila se to učiniti pretposljednjeg i posljednjeg dana, dakle u ponedjeljak i utorak. 

Kad se objavi zbirna lista, službeno počinje izborna promidžba koja će trajati do ponoći, 24. svibnja, podsjeća potpredsjednica DIP-a Ana Lovrin. 

Izbori za 12 zastupnika u Europski parlament u Hrvatskoj se održavaju  26. svibnja. Birači Europske unije na izbore izlaze od 23. do 26. svibnja i biraju zastupnike koji će ih u EP-u predstavljati sljedećih pet godina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara