Markićkina udruga podržala referendum o radu do 67.

Markićkina udruga podržala referendum o radu do 67.
Foto: FAH

UDRUGA U ime obitelji pozvala je sve hrvatske građane, uključujući i svoje članove, podupiratelje i volontere da u idućih pet dana, do subote 11. svibnja, svojim potpisom podrže referendumsku inicijativu "67 je previše", kojom sindikati žele spriječiti dizanje dobne granice za odlazak u punu mirovinu na 67 godina.

"Slobodna sam Vas pozvati da odvojite nekoliko minuta u sljedećih pet dana, do subote 11. svibnja i svojim potpisom podržite raspisivanje referenduma o mirovinskom sustavu. Bez obzira na koji način mislite da treba riješiti ogromne probleme mirovinskog sustava - koji se tiču svakog od nas ponaosob, svake naše obitelji,  držimo da je raspisivanje referenduma u interesu pronalaženja najboljeg rješenja, ali i zaštite građanskih prava u Hrvatskoj", poručila je u priopćenju predsjednica udruge Željka Markić.

Na taj način, istaknula je, udruga podupire pravo članova inicijative "67 je previše" na referendumsko izjašnjavanje "bez nepoštenih pritisaka i napada Vlade čiju reformu ovaj referendum dovodi u pitanje". 

Među razlozima zbog kojih udruga podržava ovu inicijativu Markić navodi da Vlada Andreja Plenkovića nije pokazala sposobnost za pronalaženje stvarnih rješenja brojnih problema koji već godinama opterećuju mirovinski sustav već je, kaže, dodatno prebacila teret na građane, "a vladajuća većina troši sve više novaca građana za svoju samopromociju i osobne interese".

Vlada zloupotrebljava javni novac za protureferendumsku kampanju

Iz U ime Obitelji prozivaju ovu Vladu da, baš kao što je činila i ona Zorana Milanovića, u odnosu na narodne referendume zloupotrebljava javni novac iz proračuna za protureferendumsku kampanju. Izražavaju sumnju da je, suprotno tvrdnjama ministra rada i mirovinskog sustava Marka Pavića, Vlada na kampanju potrošila i više od milijun kuna, "koje HDZ-ov ministar uzima iz državnog proračuna, dakle, od novca poreznih obveznika, kako bi financirao Vladinu političku kampanju".

Podsjećaju da je prije samo mjesec i pol dana Vlada izglasala Zakon o financiranju političkih stranaka, izborne promidžbe i referenduma kojim je, ističu, bitno otežala građanskim inicijativama financiranje referenduma. "Istovremeno, ista je vladajuća većina sebi povećala sredstva iz proračuna za EU kampanju za milijune kuna u okolnostima u kojima nema novca za zdravstvo, obrazovanje, demografsku obnovu i drugo", navodi Željka Markić.

Plenković nastavlja Milanovićevu politiku sužavanja prostora demokracije

"Imajući u vidu visoku razinu korupcije koja sprječava gospodarski oporavak Hrvatske te je uzrok odlaska velikog broja ljudi iz naše zemlje i činjenicu da je Plenkovićeva većina HDZ-a i SDP-a zajedno spriječila referendum o promjeni izbornog sustava 'Narod odlučuje', iako je prikupljen dovoljan broj potpisa i ispunjeni svi uvjeti za njegovo raspisivanje, jasno je da premijer Plenković, nastavljajući politiku Zorana Milanovića, sužava prostor demokracije i konstruktivnog djelovanja građana kroz referendumske inicijative", zaključuje u priopćenju.

Prikupljanje potpisa do 11. svibnja organiziraju tri sindikalne središnjice - Nezavisni hrvatski sindikati, Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Matica hrvatskih sindikata, a glavni cilj je vraćanje granice za odlazak u punu mirovinu na 65 godina starosti i smanjivanje penalizacije za odlazak u prijevremenu mirovinu.

Iz inicijative "67 je previše" u ponedjeljak su izrazili zabrinutost jer su u devet dana, prema dosad obrađenim podacima, prikupili manje od 250.000 potpisa, a za potrebnih više od 373 tisuće potpisa imaju još samo pet dana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara