Marković: Kadijević ´91. planirao uhititi Tuđmana i Kučana

Marković: Kadijević ´91. planirao uhititi Tuđmana i Kučana
SVJEDOK optužbe Ante Marković je na haškom suđenju bivšem predsjedniku SRJ Slobodanu Miloševiću rekao da je u lipnju 1991. vrh JNA imao plan uhićenja vodstva Hrvatske i Slovenije, uz podršku optuženog.

"Ministar obrane Veljko Kadijević mi je došao s planom glavnog stožera JNA da se uhite rukovodstva Hrvatske i Slovenije i da se to učini mimo Predsjedništva SFRJ", rekao je Marković, posljedni premijer SFRJ, kojeg je danas protuispitivao optuženi.

Marković je glavni iskaz pred Haškim sudom dao u listopadu 2003.

Prema Kadijevićevom planu, trebalo je uhititi predsjednike Franju Tuđmana i Milana Kučana i njihove suradnike a njemu je ponuđeno da privremeno preuzme vođenje države, ispičao je Marković.

Rekao je da je plan odbio i pitao ga što je s uhićenjem Miloševića.

"Pa on se jedini bori za Jugoslaviju i on to podržava", odgovorio je Kadijević, po iskazu svjedoka.

Milošević je negirao svoju umiješanost u taj plan, kao i u druge tada ključne događaje od Karađorđeva do raketiranja Banskih dvora.

Marković je ponovio navode iz glavnog iskaza, da su mu Milošević i Tuđman u odvojenim razgovorima rekli da su u Karađorđevu dogovorili podjelu BiH, što je Milošević nazvao "apsolutnom laži".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Vi ste mi to rekli, ja se i danas sjećam detalja a vi imate amneziju", rekao je Marković.

Milošević je veliki trud posvetio dokazivanju da JNA u listopadu 1991. nije raketirala Banske dvore, dok je u njima trajao sastanak Tuđmana, Markovića i Stipe Mesića, člana Predsjedništva SFRJ.

Pritom je citirao jedan intervju Stipe Šuvara i napis iz njegovog lista "Hrvatska ljevica", prema kojima je napad insceniran.

"Ja sam bio bombardiran", rekao je svjedok, opisujući kako je jedna raketa ekplodirala u blagovaonici koju su minutu prije napustili.

Šuvarove izjave nazvao je nekompetentnim i citirao ocjene generala Antuna Tusa, stručnjaka za zrakoplovstvo, o tehničkim obilježjima tog napada u kojem je "ispaljeno šest ili sedam raketa".

Marković je potvrdio da je bio protiv brisanja Srba kao konstitutivnog naroda iz hrvatskog Ustava, te da je Tuđmanu i zastupnicima u Saboru ukazivao na potrebu "izravnih pregovora sa Srbima u Hrvatskoj, umjesto preko Beograda i Miloševića".

Marković je završio iskaz na suđenju Miloševiću, optuženom za genocid u BiH i zločine protiv čovječnosti u Hrvatskoj i na Kosovu.

Suđenje se nastavlja u petak, a najavljen je nastavak ispitivanja svjedoka koje se u utorak odvijalo na zatvorenoj sdjenici.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara