Marović ponudio ispriku i zatražio oprost od građana BiH

PREDSJEDNIK Srbije i Crne Gore Svetozar Marović ponudio je u četvrtak u Sarajevu ispriku svim građanima Bosne i Hercegovine i zatražio oprost za "svo zlo i nepravde" koje im je pričinio bilo tko iz SCG.

"Želim ponuditi ispriku za svako zlo ili nepravdu koju je bilo tko u BiH pretrpio od bilo koga iz Srbije i Crne Gore", kazao je Marović na konferenciji za novinstvo održanoj nakon sastanka Međudržavnog vijeća za suradnju SCG i BiH.

Marović je istaknuo kako njegovu ispriku ne bi trebalo shvatiti samo kurtoazno jer iskrena isprika i oprost predstavljaju dokaz opredijeljenosti za početak "jedne nove povijesti" u odnosima Beograda i Sarajeva. "Moramo biti hrabri kazati kako smo spremni oprostiti i ići dalje", izjavio je Marović.

On je također istaknuo kako za zločine ne mogu biti odgovorni narodi uvijek nego pojedinci kojima zbog toga treba i suditi.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović kazao je kako bosanskohercegovački državni vrh nema zajedničko stajalište o isprici koju je Marović ponudio jer o toj inicijativi nije ni bio unaprijed upoznat.

Istaknuvši kako govori samo u svoje osobno ime Čović je dodao kako uvažava Marovićevu gestu te se nada kako će ona pomoći još boljoj suradnji i pomoći zacjeljivanju ratnih rana.

Odgovarajući na novinarsko pitanje Marović i Čović su potvrdili kako tijekom razgovora vođenih u Sarajevu nije bilo govora o tužbi što ju je BiH Međunarodnom sudu pravde podnijela protiv bivše SR Jugoslavije zbog agresije i genocida.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjedatelj Predsjedništva BiH kazao je kako je to pitanje kojim se sada trebaju baviti pravnici no Marović je posredno naznačio kako ne misli da tužba pomaže gradnji boljih odnsa između dvije zemlje. "Mislim da to pitanje treba riješiti na način koji će uvažavati budućnost. Mi uvažavamo različita mišljenja no držim kako će biti teško objasniti građanima koje ja zastupam kako netko u njima vidi potencijalno genocidni narod", kazao je Marović.

Predsjednici SCG i BiH ocijenili su kako su odnosi dviju država u cijelosti veoma dobri te su izrazili spremnost na jačanje suradnje i uzajamnu potporu čiji je cilj približavanje europskim integracijama.

Kao dokaz sve bolje suradnje trebalo je poslužiti i potpisivanje sporazuma o prelasku međudržavne granice s osobnim iskaznicama te o znanstveno-tehničkoj suradnji što su učinili ministri vanjskih poslova Goran Svilanović i Mladen Ivanić.

Marović je objasnio kako će građani dvije države granicu moći prelaziti samo s osobnim iskaznicama od 1. siječnja 2004. godine čime će se ujedno prekinuti dosadašnja diskriminacija na gradnicama SCG ovisno o tome jesu li iz BiH stizali putnici s dokumentima Republike Srpske ili Federacije BiH.

Dragan Čović je kazao kako se u sljedećih šest mjeseci planira dovršiti cijeli niz graničnih sporazuma čiji je cilj "uvažiti realnosti života".

Bosanskohercegovačka strana, po Čovićevim riječima, također je predložila Beogradu odgodu primjene sporazuma o bescarinskoj trgovini koji treba stupiti na snagu početkom sljedeće godine. Svrha takve inicijative, kako je kazao Čović, jest omogućiti bosanskohercegovačkom gospodarstvu da se stabilizira.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara