Maškarin ostao bez noge zbog liječničke pogreške

ODBOR za sudbena mišljenja Medicinskog fakulteta u Zagrebu dostavio je nalaz riječkom sudu o rutinskoj operaciji slijepog crijeva prilikom koje je Miroslav Maškarin ostao bez noge.

U nalazu stoji da je došlo do greške u postupku operatera zbog pogrešnog smjera uvođenja instrumenta koji je trebao biti uveden okomito, a ne koso prema dolje pod kutom od 45 stupnjeva, piše Novi List.

Odbor za sudbena mišljenja zaključuje da bi Maškarin umro bez adekvatne reakcije anesteziološkog tima  ili da je bio u nekoj lošije opremljenoj bolnici. Stručnjaci su zaključili da je riječ i o organizacijskom propustu riječkog KBC-a  jer nije bilo riješeno pitanje dežurstva vaskularnog kirurga.

Odbor svoj nalaz donosi na šest stranica i detaljno objašnjava zašto misle da je došlo do pogreške, a ne komplikacije. Prije ovog Odbora mišljenje su dali Povjerenstvo riječkoga KBC-a i Hrvatske liječničke komore, čiji su nalazi govorili da se radi o komplikaciji. Ako se radi o komplikaciji, onda nema kaznene odgovornosti onoga koji je operirao. Mišljenje Odbora za sudska mišljenja potpisuje dr. Josip Škavić, a uz njega još sedam profesora-doktora medicine.

U nalazu stoji da operacija protječe normalno do trenutka kad je trebalo amputirani crvuljak izvaditi iz trbušne šupljine. Kad je crvuljak odstranjen i nastupa pad tlaka, a kamerom je vidljivo krvarenje zbog oštećenja aorte u dužini od jednog centimetra. Odbor iz predočene dokumentacije nije nije mogao zaključiti što se događalo između 01.15 i 05.00 sati. Pitanje je tko je preparirao aortu.

U nalazu se navodi da na preko 20.000 laparoskopskih operacija u Hrvatskoj nije objavljen niti jedan slučaj.

Do oštećenja aorte došlo je greškom, a zaključak su morali temeljiti na dokumentaciji, piše u nalazu, koja je izrazito manjkava, nedopustivo neprecizna, oskudna i nedovoljna za donošenje zaključaka o svakoj pojedinoj fazi operacije.

Ravnatelj riječkog KBC-a prof. dr. Herman Haller rekao je da nisu dobili službeno izvješće i kako ne mogu komentirati nalaz i mišljenje Odbora za Sudbena mišljenja te da je najbolje pustiti pravosuđe da radi svoj posao.

Foto: RTL

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara