Audio zapisi otkrivaju kakvo je oružje koristio masovni ubojica u Vegasu: "Ispalio je 100-200 metaka u minuti"

Audio zapisi otkrivaju kakvo je oružje koristio masovni ubojica u Vegasu: "Ispalio je 100-200 metaka u minuti"

Foto: Getty Images

FESTIVAL country glazbe koji se jučer održavao u Las Vegasu, završio je na najgori mogući način. Stephen Paddock, 64-godišnji Amerikanac, zapucao je s 32. kata hotela po posjetiteljima festivala i ubio 59 osoba, a ranio više od 500 njih.

Američka policija i agencije istražuju okolnosti koje su dovele do ovog strašnog krvoprolića, u javnosti se nagađa o motivima ubojice. U kući Stephena Paddocka pronađena je velika količina vatrenog oružja i streljiva, a policija još nije objavila o kakvom je točno oružju riječ: je li ono modificirano ili nije.

Zvučni zapisi

Zvučni zapisi mogli bi policiji otkriti o kakvom se oružju točno radi, tvrdi Michael Bouchard, umirovljeni agent američkog ATF-a koji je analizirao pucnjavu u Las Vegasu za BBC.

Oružje koje je napadač koristio je automatsko, što znači da može ispaljivati metke kontinuirano, bez pojedinačnog povlačenja obarača za svaki metak. Potpuno je legalno i u Americi se može kupiti bez većih poteškoća.

Ipak, tek nakon detaljne analize moći će se sa sigurnošću reći je li u pitanju oružje koje je legalno kupljeno ili su na njemu izvršene modifikacije kako bi se preinačilo u automatsko.

Kupnja oružja

U Americi se strojnica mogla potpuno legalno kupiti do 1986. godine. Nakon toga, ovu vrstu oružja mogli su kupiti samo vojska i policija, trgovci oružje i ljudi koji su obučavali druge kako rukovati njima.

Na tržištu ipak i danas postoje tisuće strojnica koje su proizvedene prije 1986. godine. One se prodaju sasvim legalno, uz odobrenje američke Agencije za oružje.

Municija

Na festivalu u Las Vegasu ispaljene su stotine metaka.

"Vjerojatno između stotinu i dvjesto metaka po minuti", kaže stručnjak koji je pucnjavu analizirao za BBC.

"Toliku količinu streljiva u Americi moguće je kupiti na Internetu ili u trgovinama oružjem bez da ostavite ikakav trag, nitko neće tražiti da se identificirate", kaže on.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara