Mate Rimac - od garaže do milijarde kuna u manje od 10 godina

Mate Rimac - od garaže do milijarde kuna u manje od 10 godina
Foto/Infografika: Facebook/Index

MATE RIMAC počeo se baviti električnim automobilima 2009. godine. Krenuo je iz garaže, a danas, niti deset godina kasnije, njegova kompanija ima preko 400 zaposlenih iz cijelog svijeta, a jedan od investitora mu je Porsche.

>> Porsche kupio udio u Rimac Automobilima

>> Rimac: Već sada vrijedimo više od milijardu kuna

>> Rimac se javio na Fejsu, evo kome je zahvalio

Infografika: Index

Priča je krenula sa starim BMW-om

U priču s električnim automobilima Rimac je krenuo preradom starog BMW-a u električni automobil s kojim je želio - i uspio - pobjeđivati benzinske konkurente.Sam Rimac, naravno, odbija svaku pomisao na bilo kakav iznenadni uspjeh, pa je tako prije šest mjeseci na svom Facebooku objavio snimku prve testne vožnje preuređenog BMW-a. 

>> Prije osam godina Rimac je imao prvu test vožnju (u starom BMW-u)

"Prva testna vožnja prije 8 godina. Sagrađen u sićušnoj garaži bez grijanja za vrijeme smrzavajuće zime. Naravno da je bio drift. Toliko o 'iznenadnom' uspjehu - prošlo je gotovo desetljeće. Ali, još uvijek je dug put", napisao je tada Rimac.

"Izvadio sam motor, pogledao prazan prostor ispod haube i razmišljao što unutra staviti"

Cijela priča je počela kada je Rimcu nakon napornog dana na trkaćoj stazi "krepao" motor. Većina drugih vozača bi u tom trenutku stavila novi motor ili prodala automobil u dijelovima, no to nije bio slučaj kod Rimca. "Izvadio sam motor iz automobila, pogledao prazan prostor ispod haube i razmišljao što unutra staviti", kazao je Rimac pa dodao da mu je tada sinula ideja da napravi električni trkaći automobil.

Iako je početna verzija tog BMW-a bila izrađena od kupljenih komponenti s kojima je pretvoren u električni automobil, Rimac nije bio zadovoljan njihovim performansama te je počeo izrađivati vlastite, pa je ubrzo sve ugrađeno u taj automobil bilo Rimčev proizvod.

Dvije godine poslije proizveo je najbrži električni automobil na svijetu

Već 2011. godine njegov prvi superautomobil Concept_One imao je svjetsku premijeru na najvećem svjetskom sajmu automobila u Frankfurtu. Concept_One postaje najbrži električni automobil na svijetu, 

Rimac je pokazao da je to što rade u Svetoj Nedelji zaista ozbiljno, što je privuklo i investitore. Tijekom 2014. godine u Rimac Automobile ušla su tri inozemna investitora, i prema nekim procjenama kompanija je već tada vrijedila oko 500 milijuna kuna.

Danas u Rimac Automobila radi više od 400 ljudi, a broj zaposlenih stalno raste

Rimac danas ima zaposlenike iz raznih dijelova svijeta, mahom vrhunske inženjere, a 2015. godine prešao je brojku od 100 zaposlenih. Danas u kompaniji radi više od 400 ljudi, a s obzirom na smjer u kojem se kreću, nesumnjivo je da će njihov broj rasti i dalje.

C_Two - električna zvijer koja je oduševila svijet

Nakon više godina razvoja i nekoliko proizvedenih prototipova, Rimac je 2016. predstavio proizvodnu verziju svog električnog bolida, s poboljšanim performansama i tehnologijom u odnosu na prethodne.

Ove godine na sajmu u Ženevi Rimac je predstavio svoj novi automobil C_Two. Radi se o automobilu kojem do brzine 300 km/h treba 11,8 sekundi, a maksimalna brzina mu je 412 km/h, što ga stavlja u red najbržih električnih automobila na svijetu, ali i automobila uopće. Do brzine od 100 km/h treba mu 1,97 sekundi.

>> VIDEO Rimac predstavio električnu zvijer u Ženevi, performanse su mu nevjerojatne

Nakon ulaska Porschea vrijede više od milijardu kuna

Potvrda da Rimac Automobili zaista imaju budućnost stigla je danas objavom da je Porsche odlučio preuzeti 10 posto kompanije iz Svete Nedelje. 

Suradnja s Porscheom Rimcu bi mogla omogućiti ono što planira postati - značajan dobavljač velikim proizvođačima automobila.

Vrijednost Rimac Automobila premašila milijardu kuna

Kako je objavio i sam Mate Rimac, Porsche je dio grupacije VW, koja je najveći proizvođač automobila na svijetu, te bi ova suradnja za njih mogla imati niz pogodnosti. 

Objavio je i da Rimac Automobili već sada premašuju ''unicorn'' status u kunskoj vrijednosti, što znači da vrijede više od milijardu kuna, a da bi mogli dobiti i nove investitore, čime bi se ta vrijednost višestruko povećala.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Matu Rimca, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Mate Rimac.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara