Rimac: Već sada vrijedimo više od milijardu kuna

Rimac: Već sada vrijedimo više od milijardu kuna
Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

RIMAC AUTOMOBILI danas vrijede više od milijardu kuna, stoji na početku članka na Netokraciji. Porsche je kupio 10 posto vlasništva u tvrtki, a više o suradnji otkrio je Mate Rimac u razgovoru za taj portal.

Rimac otkriva kako su pregovori s Porscheom trajali dvije godine, a posljednjih godinu dana ti pregovori su se intenzivirali. No, nije želio otkriti o kojem se iznosu točno radi.

"Porsche je kupio udio od 10% u Rimac Automobilima. Tvrtka je po kunskoj vrijednosti značajno premašila unicorn status, no već sada pregovaramo s drugim investitorima o višestruko većoj valuaciji.

Bilo je interesa za investiranje značajno većeg iznosa, ali bih ja u tom slučaju gubio većinu, pa smo se odlučili limitirati investiciju", kazao je Rimac, dodajući kako se suradnja temelji na razvoju električnih automobila i njihovih ključnih komponenti.

"S obzirom na to da je Porsche dio VW grupacije (najveći proizvođač automobila na svijetu), ovo partnerstvo ima i druge pogodnosti za nas", govori Rimac te dodaje kako ovime ne prestaje suradnja Rimac Automobila s drugim klijentima, poput Aston Martina, već da će sve tvrtke s kojima surađuju imati koristi od toga.

Ispunjenje dječačkog sna

"Na najosobnijoj razini se radi o ispunjenju dječačkog sna – uvijek sam čitao magazine i pomno pratio špekulacije o tome što će se otkrivati na sajmovima automobila i što će koji proizvođač izbaciti na tržište. Danas aktivno sudjelujemo u razvoju nekih od najzanimljivijih automobila skore budućnosti i znamo što će se pojaviti na tržištu za 5 godina. Moglo bi se reći da, iako smo još mali faktor u industriji, sudjelujemo u oblikovanju industrije", rekao je Rimac.

"Prva izravna investicija velikog proizvođača automobila u Hrvatsku"

"Hrvatska kao država nije privukla niti jednog proizvođača automobila u svojoj povijesti dok su zemlje u okruženju dovele na desetke ogromnih investicija u proizvodne pogone te kao rezultat gledamo s čuđenjem rang-liste rasta, konkurentnosti i drugih pokazatelja gdje nas zemlje koje su bile daleko iza nas po razvijenosti, davno i debelo prestižu.

Proizvođači su u te zemlje išli prvenstveno zbog jeftinije radne snage, dok je danas njihov doprinos u tim zemljama puno širi. Porscheova investicija bi se mogla gledati i kao prva izravna investicija velikog proizvođača automobila u Hrvatsku, ali ne zbog radne snage, nego zbog tehnologija budućnosti i vjere u ljude koji stoje iza tvrtke. Osobno radim na tome da za Hrvatsku bude višestruke koristi od našeg položaja i otvorenih vrata kod naših partnera od samih Rimac Automobila, ali o tome drugi put", zaključio je svoj razgovor za Netokraciju Mate Rimac.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Matu Rimca, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Mate Rimac.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara