Matematički odjel PMF-a: U dugovima je "prirodoslovni PMF", a ne matematički

REAGIRAJUĆI na članak u jučerašnjem Novom Listu o financijskim problemima Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, a kojeg je prenio i Index, dekan Matematičkog odjela PMF-a, prof. dr. sc. Robert Manger ustvrdio je da su Matematički odjel i prirodoslovni odjeli PMF-a razdvojeni još davno.

Dekan Matematičkog odjela PMF-a naglašava da je su prirodoslovni i matematički odjeli PMF-a razdvojeni još tijekom 70-ih godina 20. stoljeća.

Matematički odjel je registriran kao posebna pravna osoba, ima svoj žiro račun, svog dekana
i financira se neovisno o prirodoslovcima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za razliku od (prirodoslovnog) PMF-a, naš PMF-Matematički odjel nije u dugovima, nego je u blagom plusu. Ne pada nam na pamet da obustavljamo nastavu. Imamo upisano preko 1500 studenata matematike raznih usmjerenja. Sad upravo upisujemo novu generaciju od preko 300 brucoša. Svake godine studij završi 100 - 150
studenata, svi oni odmah nalaze posao. Jednom rječju, uspješna smo i tražena struka pa želimo to i ostati." - tvrdi dr. Manger.

"Doduše, u posljednje vrijeme učestali su pritisci Sveučilišta i "prirodoslovnog" PMF-a da se dvije ustanove ponovo ujedine i vrate u stanje od prije 30 godina. Mi to naravno ne želimo i tome se opiremo. Pri tome razlog opiranju nije neki trivijalni i štetni separatizam, već zagovaranje stvarne integracije Sveučilišta putem sveučilišnih odjela (departmenta). Naime, matematika bi kao sveučilišni odjel bila u prilici da se jednako tako dobro povezuje s tehnikom ili društvenim  znanostima koliko i s prirodoslovljem." - dodao je dekan Matematičkog odjela PMF-a reagirajući na napise u Novom listu i na Indexu.

"Ne znam da li najnoviji pritisci imaju veze s financijskim stanjem "prirodoslovnog" PMF-a, no bojim se da naš plus nikako nije dovoljan da pokrije njihov minus, tako da bi na kraju sve
moglo završiti prema narodnoj uzrečici "neka i susjedu crkne krava". - zaključio je dr. Manger.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara