May danas prvo ide kod Merkel, onda kod Macrona. Sutra će tražiti odgodu Brexita

May danas prvo ide kod Merkel, onda kod Macrona. Sutra će tražiti odgodu Brexita
Foto: EPA

BRITANSKA premijerka Theresa May danas će se susresti s čelnicima Njemačke i Francuske, dan prije nego što će zatražiti još jednu odgodu Brexita na hitnom summitu Europske unije.

May će se s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel susresti u Berlinu, a s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom u Parizu dok nastoji izbjeći odlazak svoje zemlje iz EU-a u petak bez sporazuma.

Tražit će novu odgodu

Premijerka je najavila da će tražiti novu odgodu do 30. lipnja na summitu u srijedu, no Bruxelles je već naznačio kako od nje očekuje konkretni plan ako želi dodatno vrijeme.

Britanski parlament već je tri puta odbacio sporazum koji je May dogovorila s Bruxellesom o napuštanju Unije, no istodobno nije se dogovorio o nekoj drugoj opciji.

U ponedjeljak kasno navečer parlament je izglasao zakon, koji je predložio oporbeni laburist, a po kojemu vlada mora od parlamenta zatražiti dozvolu za podnošenje zahtjeva Bruxellesu za odgodom Brexita. Tim zakonom parlament je dodatno želio osigurati da Britanija iz Unije ne izađe bez sporazuma.

Sada bi vlada tijekom dana trebala od parlamenta zatražiti dozvolu da od Bruxellesa traži odgodu Brexita.

U Londonu i dalje traju pregovori konzervativaca i laburista u pokušaju da se pronađe kompromisno rješenje za Brexit.

Vođa laburista Jeremy Corbyn u ponedjeljak je kazao kako konzervativna vlada ustrajava na svojim pozicijama i odbija uvažiti zahtjeve laburista među kojima je i carinska unija s EU-om.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara