NA DNU EUROPE Hrvati voze stare krntije koje zagađuju okoliš

NA DNU EUROPE Hrvati voze stare krntije koje zagađuju okoliš

Foto: Pixsell/Ivo Čagalj

BRITANSKA organizacija Eco Experts kompilirala je podatke Europske asocijacije proizvođača automobila (EAMA) i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koji pokazuju da su Hrvati među najgorima u Europi po vožnji automobila koji zagađuju okoliš, javlja The Dubrovnik Times.

Najgori u Europskoj uniji (i treći na europskom kontinentu) su Česi, među kojima je tek 0,7 posto onih koji voze aute koji koriste alternativna goriva, dok ih 14,5 posto vozi stare modele automobila koji jako zagađuju okoliš. 
 
Nakon njih redom slijede Poljaci, Estonci, Hrvati na četvrtom mjestu i Slovaci na petom. Prosječna starost automobila u Hrvatskoj je 14,5 godina, čime su hrvatski vozači u top pet onih koji najviše zagađuju zrak i okoliš u Europskoj uniji. Utjeha donekle može biti da je Hrvatska na listi Eco Experts po broju vozila po stanovniku na 25. mjestu, s 392 vozila po glavi stanovnika, a poslije nje slijede Latvija, Mađarska i Rumunjska.

U Švedskoj najčišći zrak i najmanje automobilskog zagađenja
 
S druge strane, Švedska ima najmanje zagađenje zraka nastalo utjecajem automobila te je ona i članica EU-a s najčišćim zrakom, a slijede je ostale skandinavske zemlje i Irska.
 
Prema prošlogodišnjem izvještaj Europske agencije za okoliš, zagađenje koje stvaraju automobili uzrokuje pola milijuna smrtnih slučajeva godišnje u Europskoj uniji. 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara