Međunarodna konferencija "Opća deklaracija o ljudskom genomu"

MEĐUNARODNA konferencija "Opća deklaracija o ljudskom genomu i ljudskim pravima: Trenutačno stanje buduće perspektive" koja je danas počela u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti (HAZU) trebala bi javnosti približiti etičke probleme u znanosti.

Taj cilj ističu i organizatori skupa - Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO i Odsjek za UNESCO Ministarstva vanjskih poslova u suradnji s Razredom za medicinske znanosti HAZU.

Skup više od 40 stručnjaka iz inozemstva i Hrvatske otvoren je široj znanstvenoj javnosti i svim zainteresiranim promatračima koji se žele upoznati s brojnim etičkim pitanjima koja nameće vrtoglavi razvoj znanosti, posebice genetike.

Otvarajući konferenciju, hrvatski predsjednik Stjepan Mesić podsjetio je da je Opću deklaraciju o ljudskom genomu, genetskom nasljeđu čovječanstva i ljudskim pravima jednoglasno prihvatila Glavna skupština UNESCO-a na plenarnoj sjednici u studenome 1997. Osim toga, rekao je da je Hrvatska od samoga početka bila uključena u izradu smjernica za provedbu Deklaracije.

Tom deklaracijom uspostavljeni su opći etički kriteriji za istraživanje ljudskoga genoma i moguće primjene rezultata tih istraživanja s ciljem pomirbe slobode istraživanja i zaštite ljudi od moguće zlorabe.

Predsjednik Mesić smatra kako je UNESCO - kao međunarodna organizacija u sastavu UN-a zadužena za promicanje intelektualne suradnje u područjima znanosti, kulture i komunikacija, pravi "teren" za raspravu o promicanju ljudskih prava i tolerancije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pomoćnik ministra vanjskih poslova Darko Bekić istaknuo je pak da važnosti konferencije sigurno pridonosi i činjenica da je veliki napredak znanosti doveo do brojnih opasnosti kad je riječ o ljudskim pravima i njihovoj zaštiti.

Zato je, smatra Bekić, bioetika izrazito važno područje kojemu će, nada se, pridonijeti i trodnevni zagrebački skup.

I zamjenik ministra znanosti i tehnologije Zdenko Franić vjeruje da će međunarodna konferencija u HAZU biti važan doprinos razmatranju bioetičkih pitanja u vezi s istraživanjima ljudskoga genoma. Jer, rekao je, ta istraživanja sigurno su najzanimljivija odiseja u znanstvenim istraživanjima genetike ljudske vrste koja sustavno traju već stotinu godina. Kao jedno od velikih bioetičkih pitanja Franić je spomenuo i ono o liječenju genskom terapijom mnogih nasljednih bolesti.

Po riječima hrvatske veleposlanica pri UNESCO-u Nede Ritz, međunarodni skup u Zagrebu važna je regionalna konferencija o temi kojom se pokušava dati odgovor na veliki napredak u biomedicinskim znanostima.

Održavanje skupa pozdravili su i pomoćnik ministra zdravstva Siniša Varga i predsjednik Razreda za medicinske znanosti HAZU Dragan Dekaris koji je podsjetio da su i neki hrvatski znanstvenici aktivno radili na tekstu Deklaracije.

Moderator skupa koji se održava u palači Akademije je predsjednik Hrvatskoga povjerenstva za UNESCO i potpredsjednik HAZU akademik Milan Moguš.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara