Međunarodna posrednička trojka se sastala s kosovskim čelnicima

Međunarodna posrednička trojka se sastala s kosovskim čelnicima

MEĐUNARODNA posrednička trojka - američki predstavnik Frank Wisner, predstavnik Europske unije Wolfgang Ischinger te ruski predstavnik Aleksandar Bocan-Harčenko, nakon jučerašnjeg sastanka sa srbijanskim čelnicima, danas je održala sastanak sa predsjednikom Kosova Fatmirom Sejdiuom te premijerom Agimom Čekuom, prenosi B92.

Čeku je prije sastanka sa trojkom članovima obitelji nestalih tijekom rata na Kosovu rekao kako će od međunarodnih posrednika tražiti da pitanje nestalih bude jedna od glavnih tema u predstojećim pregovorima o određivanju statusa Kosova.

"Nećemo pregovarati o nezavisnosti. Uvjeravam vas da će jedna od prvih i glavnih tema biti rasvjetljavanje sudbine nestalih osoba", rekao je Čeku.

Nekoliko članova obitelji nestalih prosvjedovalo je ispred zgrada Vlade i Skupštine Kosova tijekom sastanka sa međunarodnim posrednicima. Predstavnik udruženja obitelji nestalih Haki Kasumi rekao je novinarima kako oni traže da to pitanje bude razmotreno u nastavku pregovora o statusu Kosova.

Sutra sastanak sa predstavnicima Srba

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trojka se sutra treba sastati sa predstavnicima Srba. Predsjednik Srpske liste za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović je za B92 izjavio kako će prioritet biti razgovori o statusu, ali kako to ne znači da treba zanemariti decentralizaciju i ostala pitanja.

"Osnova za nove pregovore moraju biti kompromis, strpljenje, metodičnost i sistematičnost, bez bilo kakvih uvjetovanja i oročavanja pregovora. Upozoriti ćemo Ischingera, Wisnera i Harčenka na opasnost povlačenja ishitrenih poteza i ponoviti ćemo stav i zalaganje za mirno rješenje pitanja statusa Kosova", rekao je Ivanović.

On je posljednje izjave premijera Kosova Agima Čekua, u kojima se navodi da Priština neće pregovarati o nezavisnosti i teritorijalnom integritetu Kosova, ocijenio kao početak kampanje za predstojeće parlamentarne izbore u pokrajini, rekavši da su to izjave za unutrašnju političku upotrebu.

Pored predstavnika Srpske liste Olivera Ivanovića, Gorana Bogdanovića, Ranđela Nojkića i Suzane Jovanović, na sastanak su pozvani predsjednici pet većinski srpskih općina i potpredsjednici općina Kosovska Kamenica, Gnjilane i Lipljan.

I.M.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara