Međunarodni kolokvij o rimskoj provincijalnoj umjetnosti

"RELIGIJA i mit" središnja je tema VIII. međunarodnog kolokvija o problemima rimskog provincijalnog umjetničkog stvaralaštva, koji je počeo danas u Muzeju Mimara, i trajat će do 8. svibnja, pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i tehnologije.

Na simpoziju sudjeluje stotinjak stručnjaka iz Njemačke, Engleske, Belgije, Makedonije, Mađarske, Francuske, Italije, Austrije, Poljske, Rumunjske, Luksemburga, Slovačke, SAD-a, Hrvatske te s Kosova, koji se bave rimskom provincijalnom umjetnošću.

Oni će održati šezdesetak referata o toj temi, najavio je Ante Rendić Miočević, ravnatelj Arheološkog muzeja u Zagrebu, koji uz Odsjek za arheologiju zagrebačkog Filozofskog fakulteta, organizira skup.

Zagrebački kolokviju iako po broju sudionika manji od nekih drugih, po njihovoj ekskluzivnosti jedan je od značajnijih, istaknuo je Rendić Miočević, napomenuvši da su se odazvali svi pozvani sudionici, bez obzira na SARS i rat u Iraku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ravnatelj zagrebačkog Arheološkog muzeja očekuje da bi najzanimljivije referate mogli imati njemačke kolege, a oni su i najbrojniji na zagrebačkom kolokviju.

U uvodnom predavanju Nenad Cambi dao je pregled zadane teme na području Hrvatske te komparativnu studiju primjera nadgrobnih spomenika i mitova u Istri, Dalmaciji i Panoniji.

U sklopu kolokvija, 7. svibnja, sudionici će posjetiti rimska nalazišta oko Siska, a nakon završetka kolokvija, 9. svibnja, krenut će na trodnevnu ekskurziju u Dalmaciju.

Prošli kolokviji održali su se u Njemačkoj, Mađarskoj, Austriji i Nizozemskoj.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara