Medvjedev "američki egoizam" optužio za globalnu ekonomsku krizu

RUSKI predsjednik Dmitrij Medvjedev je SAD optužio kao izvor globalne ekonomske krize za koju smatra da bi mogla biti slična Velikoj depresiji 1930-ih.

Ruski čelnik smatra kako su SAD podlegle "ekonomskom egoizmu" te da je izvor galopirajuće krize u svjetskoj ekonomiji neujednačenost formalne uloge SAD u svjetskom ekonomskom sustavu i njenog stvarnog potencijala. Medvjedev smatra da SAD, ma koliko snažno bilo njeno tržište i ma koliko bio pouzdan njen financijski sustav,. ne može zamijeniti globalna tržišta roba i usluga.

Medvjedev smatra kako nijedna država ne može sama savladati današnju ekonomsku krizu, te da u tome svaka država, uključujući Rusiju, mora igrati određenu ulogu. Nova ekonomska snaga ruske države nalaže da ona sudjeluje u "stvaranju novih pravila", rekao je ruski predsjednik, ali i dodao kako se iza toga ne kriju nikakve "imperijalne ambicije".

Medvjedev se ovim riječima obratio sudionicima Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu. Među sudionicima se nalazi i američki tajnik za trgovinu Carlos Gutierrez, predstavnici naftnih tvrtki kao što su BP i Shell, te Microsofta i prehrambenih divova kao što su Nestle i Kraft Foods.

Forum u Sankt Peterburgu se održava 12 godina, ali je na važnosti dobio tek prošle godine i to zahvaljujući Medvjedevljevom prethodniku Putinu. On je sugerirao vodećim ruskim poslovnim ljudima da ne idu na istovremeno održani skup u Londonu. Oni su ga poslušali, i na prošlogodišnjem forumu su sklopljeni ugovori u vrijednosti od 12 milijardi dolara.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara