Meksički predsjednik brani oslobođenje El Chapovog sina: Važniji su životi

Meksički predsjednik brani oslobođenje El Chapovog sina: Važniji su životi
Foto: Epa

PREDSJEDNIK Meksika smatra da je policija pravilno postupila kada je pustila na slobodu sina poznatog narkobosa El Chapa.

Naime, ubrzo nakon što je policija uhitila Ovidia Guzmana Lopeza tijekom rutinskog pretresa njegove kuće, na ulicama Culiacana jučer je došlo do sukoba između sigurnosnih snaga i pripadnika moćnog narkokartela Sinaloa.

Prilikom sukoba navodno je ubijeno najmanje osam osoba, a više od 20 ih je ranjeno, piše BBC.

Meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador rekao je kako je odluka o puštanju na slobodu El Chapovog sina spasila mnoge živote.

"Službenici koji su donijeli ovu odluku dobro su postupili. Hvatanje kriminalca ne vrijedi više od života ljudi", kazao je.

Palili su aute po gradu

Tijekom jučerašnjih sukoba pripadnici kartela ubrzo su nadjačali policiju i ona se povukla da se spriječe žrtve i da zaštiti vlastite živote, rekle su vlasti. Istodobno, napadači su preplavili gradske ulice i palili automobile.

Cristobal Castaneda, zapovjednik sigurnosnih snaga u Sinaloi, rekao je za Televisu da je policija napadnuta kad se približila zaprekama naoružanih ljudi. Članovi kartela uhvatili su radijsku frekvenciju koju koristi policija i upozorili na ponovni napad protiv sigurnosnih snaga ako Guzman ne bude oslobođen.

Zatvorenici pobjegli iz zatvora

Građani su se tijekom sukoba sklonili u trgovačke centre i supermarkete dok je odjekivala paljba. Obitelji s malom djecom ostavile su automobile i polegle na zemlju. Oko glave su im prštali meci.

"Tata, možemo li sada ustati?" pitao je dječačić oca u videosnimci objavljenoj na Twitteru.

"Ne, ostani na podu", odgovorio je čovjek dok mu je glas drhtao.

Glasnogovornik državne policije potvrdio je za Reuters da je nekoliko zatvorenika pobjeglo iz zatvora za vrijeme kaosa. Videosnimka pokazuje skupinu od najmanje 20 zatvorenika kako trči cestom.

Zasad se ne zna koliko ih je uspjelo pobjeći.

Doživotni zatvor plus još 30 godina

Podsjetimo, jedan od najmoćnijih svjetskih narkobosova, 62-godišnji El Chapo, osuđen je na doživotni zatvor plus 30 godina dodatne zatvorske kazne.

"Ovdje nije bilo pravde", kratko je rekao El Chapo nakon presude u srpnju.

El Chapo je u veljači proglašen krivim za kaznena djela počinjena tijekom razdoblja od četvrt stoljeća, uključujući šverc stotina tona kokaina, heroina, metamfetamina i marihuane u SAD. El Chapa se smatra najmoćnijim kraljem narkotika od vremena kolumbijskog narkobosa Pabla Escobara, a kartel Sinalou vodio je s Ismaelom Zambadom zvanim El Mayo od 1989. do 2014. godine.

Ubijao je i žive zakapao one koji su mu smetali

Suđenje je trajalo tri mjeseca tijekom kojih je porota čula dokaze o El Chapovima zlodjelima - svjedoci su opisivali kako je premlaćivao, ubijao i žive zakapao one koji su mu se našli na putu, uključujući doušnike i pripadnike suparničkih bandi.

Dao je milijun dolara bratu predsjednika Hondurasa za mito koje je trebalo doći do prvog čovjeka te države Juana Orlanda Hernándeza, prema optužnici. Predsjednikov brat Juan Antonio "Tony" Hernandez uhićen je u Miamiju prošle godine i optužen za, između ostalog, dogovaranje uvoza kokaina u SAD.

Zamjenik državnog tužitelja Jason Richman kazao je da je okrivljenik "bio zaštićen i imao pristup svom bratu, aktualnom predsjedniku Hondurasa, čovjeku koji je sam primio milijune dolara mita u novcu zarađenom od droge". Tužitelj je naveo da je novac jednog od najvećeg dilera kokaina na svijetu El Chapo isporučio osobno okrivljeniku za njegovog brata.

El Chapo je svoju švercersku karijeru započeo radeći na poljima marihuane u kolumbijskoj državi Sinaloa, no sada će, kako se čini, ostatak života provesti u zatvoru poznatom kao "Alcatraz na Stjenjaku" - saveznom zatvoru s najstrožim mjerama sigurnosti u Florenceu u Coloradu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara