Meksiko i zemlje Srednje Amerike potpisali deklaraciju o borbi protiv siromaštva

Meksiko i zemlje Srednje Amerike potpisali deklaraciju o borbi protiv siromaštva
Foto: EPA

MEKSIKO i zemlje Srednje Amerike - Honduras, Gvatemala i Salvador, dogovorili su da će se posvetiti borbi protiv siromaštva kako bi se smanjio broj ljudi koji emigriraju iz tih zemalja.

Deklaracija, objavljena nakon što su Sjedinjene Američke Države zaprijetile obustavom pomoći zemljama koje ne uspiju zaustaviti ilegalnu migraciju, potpisana je na marginama inauguracije novog meksičkog predsjednika Andresa Manuela Lopeza Obradora.

Četiri zemlje obvezale su se na uspostavu fonda koji će pomoći stvaranju novih radnih mjesta i borbi protiv siromaštva kako bi se smanjile migracije, prema priopćenju meksičke vlade koja je opisala problem kao "složeno pitanje".

6000 migranata čeka na granici

Karavana od oko 6000 migranata koji bježe pred siromaštvom u Srednjoj Americi trenutno čeka na meksičko-američkoj granici da se u SAD-u obrade migrantski zahtjevi za azilom.

Američki predsjednik Donald Trump obećao je da im neće dozvoliti prelazak granice.

Takozvani Sjeverni trokut Hondurasa, Gvatemale i Salvadora jedno je od najopasnijih dijelova svijeta i dom je kriminalnih bandi koje teroriziraju lokalno stanovništvo.

Unosna trgovina drogom dovela je do nasilnih obračuna tih bandi a lokalne policijske snage često su nemoćne, a ponekad i korumpirane vezama s kartelima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara