Merkel Makedoncima: Glasajte za promjenu imena države

Merkel Makedoncima: Glasajte za promjenu imena države
Foto: Epa, Hina

NJEMAČKA kancelarka Angela Merkel pozvala je Makedonce da na referendumu glasaju za novi naziv svoje države o čemu je u lipnju postignut dogovor s Grčkom. 

Makedonci će 30. rujna na referendumu glasati o tomu hoće li se Makedonija preimenovati u Republiku Sjevernu Makedoniju. 

Otvara se put prema EU i NATO-u

Svrha dogovora je okončati razmirice između Atene i Skoplja u pogledu imena Makedonije koje traju već 27 godina. Pozitivan ishod dogovora mogao bi deblokirati put te zemlje prema članstvu u NATO-u i Europskoj uniji. 

Glasanje je "povijesna prigoda", rekla je Merkel na konferenciji za novinare održanoj s makedonskim premijerom Zoranom Zaevim, koji se oko novog imena Makedonije s Grčkom dogovorio u lipnju. 

"Ovako nešto se događa samo jednom u generaciji"

"Naravno, ne miješam se u odluku vaših građanki i građana, no mogu iz iskustva kazati da se ovakva povijesna odluka ne događa svakodnevno... ovakvo se nešto događa jedanput u generaciji", rekla je Merkel.

Istaknula je kako referendum definitivno utire put prema članstvu Makedonije u euroatlantskoj obitelji zemalja. 

Slične poruke već poslane

Iste poruke Makedoncima uputili su ranije ovoga mjeseca glavni tajnik Sjevernoatlantskog saveza Jens Stoltenberg i austrijski kancelar Sebastian Kurz.

Izmjena, koja će, ako se usvoji biti utkana u makedonski ustav, uvjet je što ga je postavila službena Atena za ukidanje blokade na članstvo Skoplja u NATO-u i na pristupne pregovore za ulazak u EU.

Nacionalisti protiv dogovora

Nacionalisti u obje zemlje protive se dogovoru.

Istraživanje javnog mišljenja provedeno u Makedoniji početkom rujna pokazalo je da će više od 40 posto građana glasati za sporazum, ali njih 42,2 posto nije dalo odgovor.

Na referendum bi trebalo izaći 57,8 posto ispitanika, a 28,8 misli ostati kod kuće, pokazala je anketa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara