Rusija: Makedonija je na silu uvučena u NATO

Rusija: Makedonija je na silu uvučena u NATO
Ilustracija: 123rf

RUSKO ministarstvo vanjskih poslova danas je objavilo kako smatra da je Makedonija silom uvučena u NATO-ove vojne snage te da takav potez samo produbljuje podjele i povećava napetosti u Europi. 

NATO-ovi čelnici jučer su pozvali Makedoniju da započne pregovore o članstvu u Sjevernoatlantskom savezu. Članicom NATO-a mogla bi postati kad se definitivno potvrdi promjena imena zemlje, dogovorena s Grčkom. 

"Uvlačenje Makedonije silom u NATO samo potvrđuje da je politika 'otvorenih vrata' postala sama sebi cilj i instrument za dobivanje kontrole nad geopolitičkim teritorijem", stoji u priopćenju ministarstva vanjskih poslova. 

"Vrata NATO-a ostaju otvorena. Dogovorili smo se da pozovemo vladu u Skoplju kako bismo započeli pregovore o pristupanju nakon dovršenja svih nacionalnih postupaka za primjenu dogovora o imenu", rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

Grčka i Makedonija postigle dogovor oko imena Makedonije

Grčka i makedonska vlada postigle su sredinom lipnja dogovor oko imena Makedonije, koja bi se po novome trebala zvati Sjeverna Makedonija. Dogovor se mora ratificirati u objema zemljama, a u Makedoniji je predviđen referendum.

Grčka je zbog ustavnog imena Makedonije godinama blokirala početak pregovora o euroatlantskim integracijama te zemlje. Makedonija čeka pozivnicu za članstvo u NATO-u od 2008. godine, a od 2005. početak pregovora s Europskom unijom, što još nije na vidiku.

Pregovori o članstvu u NATO-u zapravo su tehnička stvar i obično su gotovi za nekoliko tjedana, za razliku od pregovora s EU-om koji traju godinama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara