Merkel pozvala građane da se cijepe, no protiv je uvođenja obaveze cijepljenja

Merkel pozvala građane da se cijepe, no protiv je uvođenja obaveze cijepljenja

Foto: FAH

NJEMAČKA kancelarka Angela Merkel pozvala je jučer putem videoporuke njemačke građane na cijepljenje, istodobno izrazivši protivljenje uvođenju obveze cijepljenja.
 
"Cjepiva se konstantno razvijaju. Većina modernih cjepiva nema popratnih pojava. I smatram da je, kad odvagnete kakve su posljedice neke bolesti i s druge strane, potencijalna opasnost od nuspojava cijepljenja, puno veća opasnost od necijepljenja nego od cijepljenja", poručila je Merkel u redovitoj videoporuci koja se objavljuje jedanput tjedno.

"Postoje bolesti poput ospica kod kojih broj oboljelih u posljednje vrijeme raste. U ovakvom slučaju cijepljenje zaista može pomoći", rekla je njemačka kancelarka, prisjetivši se vlastita cijepljenja protiv dječje paralize u djetinjstvu.

"Možemo se odlučiti za cijepljenje ili protiv njega"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istodobno je kancelarka izrazila protivljenje obvezi cijepljenja, ukazujući na značaj prava građana na samosvjesno donošenje odluka.

"Kao samosvjesni građani koji mogu sami odlučivati o vlastitoj sudbini, možemo se odlučiti za cijepljenje ili protiv njega", rekla je Merkel, dodavši da se u "Njemačkoj velika važnost pridaje pravu svakog građanina na vlastito donošenje odluka".

"Prepreke postavljene pred državu na putu prema uvođenju obveza u Njemačkoj su s pravom vrlo visoke", rekla je Merkel aludirajući na povijesno razdoblje nacionalsocijalizma u kojemu su prava građana bila drastično ograničena.

U Njemačkoj su roditelji obvezni prije nego što upišu dijete u vrtić obaviti savjetovanje s mjerodavnim osobama kada je posrijedi cijepljenje, no obveza cijepljenja ne postoji.

Tematski povod kancelarkine videoporuke je Svjetski dan borbe protiv dječje paralize koji se obilježava 28. listopada.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara