Merkel žali zbog povlačenja predsjednice CDU-a, ali kaže da ju razumije

Merkel žali zbog povlačenja predsjednice CDU-a, ali kaže da ju razumije
Foto: EPA

NAJAVA predsjednice Kršćansko-demokratske unije (CDU) Annegret Kramp-Karrenbauer o povlačenju s dužnosti i odustajanju od kandidature za poziciju kancelarke izazvala je mnogobrojne reakcije unutar demokršćanske Unije CDU/CSU. a kancelarka Angela Merkel izrazila ja žaljenje zbog ove odluke.

>> Politička drama u Njemačkoj, najveća stranka ostaje bez predsjednice

"Odluku Annegret Kramp-Karrenbauer primila sam s dubokim razumijevanjem, ali isto tako, moram reći, i uz duboko žaljenje. I mogu pretpostaviti da joj ova odluka nije pala lako", rekla je njemačka kancelarka i prethodnica Kramp-Karrenbauer na poziciji predsjednice CDU-a Angela Merkel.

Štićenica Angele Merkel

Ona je istaknula "posebne zasluge" Kramp-Karrenbauer za razdoblje koje je provela na čelu CDU-a, posebice u odnosima sa sestrinskom Kršćansko-socijalnom unijom (CSU).

Kramp-Karrenbauer slovi kao štićenica Angele Merkel koja ju je prvo postavila na mjesto glavne tajnice stranke, a zatim je joj je, povlačenjem s mjesta predsjednice CDU-a, otvorila put do kancelarske pozicije.

Markus Soeder, predsjednik bavarskog CSU-a, s kojim CDU na saveznoj razini tvori Uniju CDU/CSU, odbacio je pretpostavke po kojima bi on mogao postati kancelarski kandidat demokršćana na sljedećim parlamentarnim izborima.

"Bavarska je moja baza i sidrište, ja sam bavarskim biračima dao riječ", rekao je Soeder, koji je ujedno i bavarski premijer, za javni servis Bayerische Rundfunk.

On je ukazao na to da će CDU, koji u Njemačkoj zastupa demokršćansku opciju u svim saveznim zemljama osim Bavarske, "sigurno pronaći" podobnog kandidata za kancelara.

Soeder je izrazio nadu da će CDU pronaći način za izlazak iz krize u kojoj se trenutno nalazi.

"Moja zadaća je da pomognem u tom procesu", rekao je Soeder.

Učestale kritike

U poslijeratnoj povijesti Unija CDU/CSU je samo dva puta u izbore ulazila s kandidatom CSU-a: Franzom Josefom Straussom 1980. te Edmundom Stoiberom 2002. Oba su puta CSU-ovi kandidati izgubili.

Kramp-Karrenbauer je najavila povlačenje zbog učestalih kritika na njezin stil vladanja strankom. Direktni povod je bio odbijanje CDU-ovog ogranka za saveznu zemlju Tirinšku da slijedi odluku predsjedništva stranke po kojoj CDU odbija suradnju s nacionalno-desnom Alternativom za Njemačku (AfD).

CDU je zajedno s AfD-om prošlog tjedna u tirinškom parlamentu glasao za kandidata liberala s isključivim ciljem sprečavanja ponovnog izbora dosadašnjeg premijera Tirinške Bode Ramelowa koji dolazi iz stranke Ljevica, stranke reformiranih komunista.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara