Meron i Mesić razgovarali o suradnji RH-ICTY

Meron i Mesić razgovarali o suradnji RH-ICTY
PREDSJEDNIK Haškog suda (ICTY) Theodor Meron u petak se, na kraju dvodnevnog posjeta Hrvatskoj, sastao s predsjednikom Republike Stjepanom Mesićem s kojim je razgovarao o napretku suradnje RH-ICTY, reformi hrvatskog pravosuđa i rješavanju slučaja odbjeglog generala Ante Gotovine.

"Rješavanje tog pitanja za nas je od najveće važnosti. Želio bih vidjeti Gotovinu u Haagu gdje bi mu se sudilo po najvišim standardima međunarodnog humanitarnog prava", kazao je Meron koji se nakon sastanka jedini obratio novinarima.

Rješavanje slučaja Gotovina u interesu je međunarodnog pravosuđa i hrvatskog naroda, ali i njegova osobna želja, kazao je Meron, dodajući da bi se time završilo poglavlje prošlosti i otvorilo poglavlje budućnosti za Hrvatsku.

Meron je ponovio da je tijekom posjeta imao vrlo korisne sastanke sa sucima Vrhovnog suda i Županijskog suda u Zagrebu, u Ministarstvu pravosuđa i s drugim državnim dužnosnicima, ističući kako je "impresioniran razinom profesionalizma" svojih sugovornika.

Predsjednik Haškog suda nakon sastanka s ministricom pravosuđa Vesnom Škare Ožbolt upozorio je da je rješavanje slučaja Gotovina od kritične važnosti za njegova predstojeća izvješća Općoj skupštini i Vijeću sigurnosti UN-a 15. i 23. studenoga, najavljujući da bez pomaka na tom planu neće moći izvijestiti UN da Hrvatska ispunjava sve svoje međunarodne obveze.

Istodobno je istaknuo kako je zadovoljan napretkom ostvarenim na profesionalnom osposobljavanju hrvatskog pravosuđa za preuzimanje dijela predmeta ICTY-a, koje je predviđeno strategijom završetka rada tog ad hoc suda UN-a.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prethodnom, lipanjskom, izvješću Vijeću sigurnosti, Meron je izrazio sumnju da sudovi u RH mogu provesti vjerodostojna suđenja za ratne zločine.

Meron je danas posjetio zagrebački Županijski sud, jedan od četiri suda u RH koji od ICTY-a treba preuzeti dio predmeta protiv optuženih za ratne zločine.

Predsjednik Županijskog suda Božidar Rumenjak izjavio je Hini kako je stekao dojam da je Meron, nakon gotovo jednosatnog posjeta, "vrlo zadovoljan kadrovskim, prostornim i tehničkim uvjetima na sudu".

"Sa svoje strane mi smo predsjedniku Haškog suda iznijeli uvjerenje da iskustvo i stručnost sudaca, te tehnički i prostorni uvjeti jamče da bi se haški predmeti rješavali u razumnom roku, pošteno, utemeljeno na dokazima i nepristrano, odnosno bez mogućnosti nečijeg upletanja", kazao je Rumenjak.

Dodao je da je Merona izvijestio o organizaciji suda te stručnosti i iskustvu zagrebačkih županijskih sudaca koji rade na kaznenim predmetima i koji su, kako je rekao, u organizaciji Pravosudne akademije, prošli stručne seminare potrebne za rad na haškim predmetima.

Meron se u četvrtak sastao i sa sucima i predsjednikom Vrhovnog suda RH Ivicom Crnićem, a razgovarao je i s ministrom vanjskih poslova Miomirom Žužulom koji bi 15. studenoga pred Općom skupštinom UN-a također trebao govoriti o suradnji RH-ICTY.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara