Mesić članak u Jutarnjem nazvao "smećem", Lučić predsjednikovu reakciju ocijenio nedopustivom

Mesić članak u Jutarnjem nazvao "smećem", Lučić predsjednikovu reakciju ocijenio nedopustivom
PREDSJEDNIK Republike Stjepan Mesić ocijenio je da je oprema članka u "Jutarnjem listu", a vezano za Ininu nabavu nafte u Libiji,"čisti bezobrazluk", "smeće", da je to "u funkciji nečije politike".

"U tom članku sve sasvim drugačije izgleda, ali oprema članka je uređivačka politika, a to je smeće", izjavio je Mesić novinarima nakon otvaranja nove tvornice Eurocabel Group u Zagrebu.

"Jutarnji list" danas je na naslovnici i uz članak pod naslovom "Tajna provizija od 240.000 dolara na uvoz Gadafijeve nafte" donio slike predsjednika Mesića i libijskog predsjednika Gadafija tijekom Mesićeva posjeta Libiji.

"To sa zdravim razumom nema nikakve veze. To je u funkciji nečije politike, ne znam u čiju politiku su se vlasnici i urednici Jutarnjeg lista uključili, ali to je svjetski bezobrazluk", kazao je Mesić.

Istaknuo je kako je ono što je učinio za vrijeme posjeta Libiji bilo pitanje angažiranja hrvatskih poduzeća u Libiji kojima se tamo otvara prostor, prostor za otvaranje novih koncesijskih polja, za eksploataciju polja i angažiranje i drugih hrvatskih tvrtki na tom tržištu i preko toga tržišta otvaranje i novih tržišta.

"Ne mogu pregovarati o bilo kom poslovnom pothvatu, o bilo kojoj trgovini. To nije dio mog posla", zaključio je Mesić.

"Jutarnji list" na naslovnici i članku u današnjem broju, uz fotografiju predsjednika Mesića i članova hrvatskog izaslanstva tijekom razgovora s Gadafijem (u ljeto ove godine), piše da je "nabavu nafte u Libiji dogovorilo izaslanstvo na čelu s predsjednikom Mesićem".

"Jutarnji" na naslovnici piše da "iako su kupnju nafte dogovorila državna izaslanstva, Ina plaća proviziju Sadiku Čoloviću, zastupniku austrijskog Lina Petroleuma, koji je potpuno nepoznat domaćim naftnim krugovima".

U tekstu se tvrdi da INA na ime provizije treba platiti 240.000 dolara, da "proviziju od čak 15 američkih centi po barelu plaća na temelju agencijskog ugovora o posredovanju koji su u ime Ine potpisali predsjednik Uprave Tomislav Dragičević i Željko Vrbanović, donedavni član Uprave zadužen za veleprodaju i rafinerije".

"Jutarnji" u članku također tvrdi da u naftnom svijetu uobičajena provizija u posredničkim poslovima iznosi između 1 i 2 centa po barelu, osim kod poslova kupoprodaje nafte pri čemu se uobičajeno plaća 7 do 10 centi po barelu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Lučić: Mesićeva reakcija na Jutarnji list pretjerana i nedopustiva

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Dragutin Lučić smatra da je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić pretjerano i nedopustivo reagirao kada je opremu članka Jutarnjeg lista o Ininoj nabavi nafte u Libiji ocijenio kao "čisti bezobrazluk", "smeće" i "u funkciji nečije politike".

"Bez obzira što se predsjednik Mesić mogao naći uvrijeđen opremom teksta koja može sugerirati da se i on našao u nekakvim mutnim poslovima, nije dopustivo da reagira koristeći neprimjeren vokabular i riječ kao što je smeće", izjavio je Lučić Hini.

Nikome se ne smije osporiti pravo da iznosi sudove o javnim stvarima, osobito ne predsjedniku države, ali rječnik koji je izabrao ovom prilikom ne pridonosi kulturi dijaloga u našem društvu, smatra Lučić.

"Nažalost, pokazuje se da predsjednik Mesić i Jutarnji list u najmanju ruku već dugo nisu u ljubavi i da je riječ o još jednom incidentu u posljednjih godinu dana", kazao je predsjednik HND-a Dragutin Lučić.

Dodao je da su predsjedniku države, kao i svakom drugom građaninu nezadovoljnom pisanjem medija na raspolaganju mogućnosti odgovora, tužbe, te obraćanja Vijeću časti HND-a.

Wruss: Iznenađeni smo tonom i istupom Mesića

Glavni urednik Jutarnjeg lista Tomislav Wruss izjavio je da je iznenađen tonom i istupom predsjednika Republike Stjepana Mesića koji je opremu članka tog dnevnika o Ininoj nabavi nafte u Libiji ocijenio kao "čisti bezobrazluk", "smeće" i "u funkciji nečije politike".

Iznenađen sam predsjednikovim tonom i izjavom, kazao je Wruss Hini, dodajući da ne vidi zbog čega se Mesić osjetio pogođenim, te da Jutarnji list u potpunosti stoji iza objavljenih informacija.

"I kroz opremu i kroz tekst jasno je da mi u predsjednikovom posredovanju kod nabave nafte vidimo nešto pozitivno. Hrvatska je dobila kvalitetnu naftu do koje se teško dolazi na svjetskom tržištu i to jasno stoji u tekstu", kazao je Wruss.

Pojasnio je da se u spornom članku postavlja pitanje zašto se u realizaciji posla između Ine i libijske nacionalne naftne kompanije uvukao javnosti nepoznat posrednik, odnosno kako je došlo do toga da se u dogovoreni posao dviju tvrtki ubaci osoba koja dobiva proviziju.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara