Mesić: Gotovinin intervju je autentičan

Mesić: Gotovinin intervju je autentičan

PREDSJEDNIK Stjepan Mesić kazao je kako general Ante Gotovina odgovaranjem na pitanja" Haškog suda može ispraviti nepovoljni položaj u koji ga je dovela prethodna vlasto nemogućavanjem da se obrani još u istražnom dijelu postupka.

"Nacionalov" intervju s generalom Antom Gotovinom, kojeg Haški sud optužuje za zločine protiv čovječnosti i povrede ratnih prava i običaja tijekom i nakon operacije "Oluja", su u Ministarstvu vanjskih poslova novinarima komentirali premijer Ivica Račan i predsjednik Stjepan Mesić.

Predsjednik Mesić sa svoje strane izrazio je uvjerenje u autentičnost intervjua koji s generalom Gotovinom objavljuje najnoviji broj "Nacionala", te istovremeno opovrgao da je on sam ili njegov Ured sudjelovao u pripremi tog razgovora.

"S obzirom da su meni poznate mnoge okolnosti i mnoge činjenice, ja mogu jedino zaključiti da je intervju autentičan", rekao je Mesić, odgovarajući na pitanja novinara o intervjuu.

"General Gotovina", nastavio je, "može očekivati status generala Stipetića tek onda kada odgovori na pitanja haškog suda i to je najvjerojatnije preduvjet".

Mesić je kazao kako na temelju materijala koje je vidio i koji se odnose na djela koja se stavljaju na teret generalu Gotovini, zaključuje da bi general Gotovina "daleko bolje prošao da je uspio razgovarati s haškim istražiteljima".

"To se može ispraviti sada s haškim tribunalom, tako da jednostavno direktno odgovori na ona pitanja koja i njih interesiraju", kazao je hrvatski predsjednik, dodajući kako general Gotovina nije bježao od odgovora koje bi morao dati haškom tribunalu.

"Otišao je zbog toga što se suprotstavio načinu na koji je on optužen i zato što mu je bila oduzeta šansa da odgovori istražiteljima i da objasni to što se njemu stavlja na teret", rekao je Mesić ističući da je Gotovina "žrtva bivše vlasti".

I tada je bilo jasno, nastavio je Mesić, da ako nekome ne date pravo da se brani u istrazi, onda slijedi optužnica.

"Očito je da je nekome u bivšoj vlasti bilo u interesu da Gotovina doživi to što je doživio, a on sam nije želio biti žrtva", rekao je hrvatski predsjednik, ocijenivši da je Gotovina otišao zato što nije želio doživjeti sudbinu generala Tihomira Blaškića i zato što odnos bivše vlasti prema njemu nije bio korektan.

Mesić je podsjetio da su i generala Petra Stipetića nagovarali da ne odgovara na pitanja haških istražitelja.

"Ja sam mu rekao suprotno - upravo zato što je hrvatski general, zato što je časno branio Hrvatsku, zato što je načelnik glavnog stožera - treba odgovoriti na pitanja haških istražitelja", rekao je hrvatski predsjednik podsjećajuži da je general Stipetić danas slobodan čovjek.

"Neki su na Gotovini htjeli dobiti političke poene, a on je žrtva i u tom smislu", zaključio je Mesić.

Račan: Gotovina mora napraviti puni korak a ne pola koraka

"General Ante Gotovina mora napraviti i puni korak a ne pola koraka", rekao je premijer Ivica Račan, upitan o intervjuu, dodajući da se optužnica može osporavati samo na Haškom sudu.

"General Gotovina će napraviti dobar posao i za sebe i za Hrvatsku ako napravi puni korak, a mi ćemo mu pomoći u obrani od nepravednih elementa optužnice", kazao je Račan podsjećajući da je i on sam svojedobno pisao glavnoj haškoj tužiteljici Carli del Ponte ulažući pritužbe na neopravdane elemente optužnice protiv generala Ante Gotovine.

"Ukoliko je intervju (s Antom Gotovinom) autentičan i ako su autentični njegovi stavovi, mogu reći samo da je za pozdraviti da general Gotovina prihvaća i priznaje Haški sud, da prihvaća da se obrani od optužnice i onoga što je za njega, a kao što znate i za mene, neprihvatljivo u optužnicama", rekao je Račan ističući da je za obranu od optužnica meritoran jedino haški sud.

Račan je međutim istaknuo kako se s haškim sudom ne može pregovorati o tome kako "optužnicu pretvoriti u sumnju, ili optuženika pretvoriti u osumnjičenika".

Čelnici HDZ-a, HSLS-a, DC-a, HB-a i IDS-a o Gotovininom intervjuu 

Čelnici HDZ-a, HSLS-a, DC-a i HB-a komentirali su danas u Saboru razgovor s haškim optuženikom generalom Antom Gotovinom, koji je prenio tjednik "Nacional", naglašavajući da bi taj razgovor, pod uvjetom da je vjerodostojan, trebao potaknuti hrvatsku Vladu da Gotovininim odvjetnicima dostavi dokumentaciju potrebnu za njegovu obranu pred haškim tužiteljima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jadranka Kosor je u ime HDZ-a kazala da taj razgovor baca sasvim novo svijetlo na čitav slučaj oko generala Gotovine. HDZ inzistira da se dozna puna i prava istina o svim navodima iz razgovora, te da se Gotovini pomogne na svaki način, rekla je, naglasivši da su navodi iz optužnice koji se odnose na etničko čišćenje neprihvatljivi.

HSLS-ovac Joško Kontić podsjetio je na interpelaciju koju je njegova stranka, uz potporu 50 zastupnika, nedavno uputila Vladi sa zahtjevom da se Vlada izjasni o svim potezima koje je poduzela u slučaju Gotovina.

Vladin odgovor, rekao je, bio je da Gotovina nije želio izaći pred Haški sud, a ta se informacija, kaže, pokazala netočnom.

Rekao je da su ga Gotovinini odvjetnici tada izvijestili da Gotovina nije znao da ga traže haški istražitelji, što, po njegovu mišljenju, potvrđuje činjenicu da svi generali nemaju isti tretman.

"Ne mislim da je general Stipetić dobio pozornost koja mu ne pripada. To je korektan stav prema generalu Hrvatske vojske i isti takav tretman trebali bi imati svi generali", rekao je Kontić.

Namjera HSLS-ove interpelacije nije bila povući pitanje odgovornosti premijera Račana, već osiguravanje dokumentacije potrebne za obaranje haške optužnice, koju Kontić smatra potpuno uvredljivom i neutemeljenom na činjenicama.

Prenoseći Gotovinin intervju "Nacional" navodi da je Gotovina za činjenicu da haški istražitelji žele razgovarati s njim 1998. doznao putem televizije, kada je tadašnji ministar vanjskih poslova Mate Granić, podnoseći Saboru godišnje izvješće, kazao da je Vlada u dogovoru s njim odlučila da se ne odazove pozivu istražitelja.

Mate Granić, danas čelnik DC-a, izjavio je da je Saboru tada prenio ono što su mu šefovi obavještajnih službi rekli na sjednici Savjeta za suradnju s Haškim sudom. Stav tadašnje Vlade, kaže Granić, bio je da se od Vijeća sigurnosti UN-a i stalnog vijeća Haškog suda zatraži da se odredi oko nadležnosti tužiteljstva nad operacijom "Oluja".

"Nisam imao razloga sumnjati u ono što je rečeno na Savjetu, jer su Gotovinin stav prenijeli šefovi obavještajnih službi, koji su mu ujedno i najbliži prijatelji. Naravno da će istina doći na vidjelo, general Gotovina je sada kazao vrlo intrigantnu stvar i nema razloga da se u njegove izjave sumnja", istaknuo je Granić.

Na upit tko je točno iznio informaciju o dogovoru s Gotovinom, nije želio odgovoriti, jer ga, rekao je, veže državna tajna, no naveo je da su u Savjetu bili ministri pravosuđa, te vanjskih i unutarnjih poslova, šefovi HIS-a i SIS-a te Ivić Pašalić u ime Ureda Predsjednika.

Granić drži da Gotovina želi suradnju s Haagom, jer, kaže, trenutno ima puno argumenata koji mu idu u korist, a koje Vlada i njegovi odvjetnici moraju iskoristiti.

Predsjednik HB-a Ivić Pašalić se također nada da će intervju u "Nacionalu" potaknuti Vladu da promijeni stav oko slučaja Gotovina, barem u pogledu obrane njegova dostojanstva i ljudskih prava, ta da Haškom sudu dostavi potrebnu dokumentaciju.

Na pitanje da li je znao da Haaško tužiteljstvo (1998.) traži razgovor s Gotovinom i zašto Gotovina o tome nije obaviješten, Pašalić je odgovorio da je "bio angažiran samo oko utvrđivanja načelnog stava da Haški sud nije nadležan nad akcijama Bljesak i Oluja".

Smatra da bi se Vlada trebala dodatno angažirati na slučaju Gotovina, budući da je glasnogovornica Haškog suda izjavila da se optužnica može mijenjati i bez Gotovinine nazočnosti.

Tjednik "Nacional" objavio je intervju s generalom Gotovinom, a autentičnost intervjua potvrdio je danas jedan od Gotovininih odvjetnika Marijan Pedišić.

Nakon današnjeg obavijesnog razgovora u Ravnateljstvu policije autor intervjua Ivo Pukanić novinarima je rekao da se pozvao na Zakon o informiranju koji mu kao novinaru dopušta da ne otkrije izvor informacija i način na koji je do njih došao.

Potpredsjednik IDS-a Damir Kajin danas je na konferenciji za novinare u Rijeci rekao da je za status Gotovine najviše kriv HDZ, da je Gotovina 1998. imao status osumnjičenika, te da je nakon toga zbog izbjegavanja suradnje s Haaškim sudom postao optuženik. Ustvrdio je da sadašnja vlast ima nemoguću zadaću da ponovo preinači Gotovinin status u status osumnjičenika. Naveo je da su upitni dijelovi Gotovinine optužnice kao i teze o etničkom čišćenju u njoj, ali da je neosporno da su nakon "Oluje" počinjeni zločini i to nakon preuzimanja kontrole civilnih vlasti u tim krajevima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara