Mesić: Hrvatska želi biti punopravnom članicom SEECP-a

HRVATSKA još ima status promatrača u Procesu suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP), ali želi postati punopravnom članicom te regionalne inicijative, izjavio je u srijedu hrvatski predsjednik Stjepan Mesić na summitu SEECP-a u Beogradu.

"Drago mi je što mogu reći da je naša Vlada u načelu prihvatila moj prijedlog da zatražimo status punopravnog člana", rekao je Mesić u svojem govoru.

On je ustvrdio da je u Hrvatskoj prošlo vrijeme iracionalnih strahova prema kojima regionalna suradnja krije u sebi opasnost za tek stečenu samostalnost RH.

"Hrvatska danas prihvaća i prakticira regionalnu suradnju kao normalni oblik razvijanja svojih odnosa sa susjedima i zemljama iz šireg okružja".

RH želi da se stanje u Srbiji i Crnoj Gori potpuno stabilizira što je prije moguće, rekao je hrvatski predsjednik.

On je istaknuo da su organizirani kriminal, korupcija i sprega kriminala i politike zlo protiv kojeg se mora krajnje odlučno boriti i to svatko u svojoj sredini, ali i međusobno surađujući.

Obraćajući se čelnicima zemalja članica Procesa za suradnju, Mesić je rekao da budući da je ulazak u EU opredjeljenje svih sudionika ovog skupa, da zajednički cilj mora biti politika otvorenih granica, koji se može i mora ostvariti i prije definitivnog otvaranja vrata EU-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Govoreći o uzrocima nedavnih ratova na prostoru bivše Jugoslavije, hrvatski predsjednik je rekao da zločinci moraju biti izvedeni pred lice pravde kako bi se s puta u europsku budućnost skinula hipoteka prošlosti. Osim toga, treba omogućiti povratak svima koji su izbjegli iz svojih zemalja ili su bili protjerani, a žele se vratiti.

"Duboko sam uvjeren da se to može ostvariti samo u sklopu čvrste suradnje između Hrvatske, BiH i Srbije i Crne Gore", istaknuo je i potaknuo ideju o sklapanju trostranog sporazuma koji bi olakšao i ubrzao povratak.

Govoreći o ratu protiv Iraka, on je podsjetio da postoje razlike u pogledima na način rješavanja iračke krize i naglasio važnost jačanja i učvršćivanja uloge UN-a, kao i reforme te organizacije.

"Samo uz UN i kroz njih moći ćemo održati ona načela na kojima počiva svjetska zajednica, a u tom sklopu i EU. To su, reći ću krajnje pojednostavljeno, načela jednakosti i ravnopravnosti, te uvažavanje snage argumenata, a ne argumenata snage".

Mesić je na kraju svog izlaganja istaknuo da se podizanjem međusobnih odnosa na višu razinu, unošenjem novih sadržaja u te odnose i razvijanjem regionalne suradnje na osnovama pune ravnopravnosti i ostvarivanja uzajamne koristi pridonosi stabiliziranju jugoistočne Europe, a time i cijelog kontinenta, pa i svijeta.

"U isto vrijeme mi time pomažemo i onim asocijacijama kojima težimo da nas prepoznaju kao zemlju zrele demokracije koja ozbiljno ide putem kvalificiranja za članstvo u tim asocijacijama", rekao je hrvatski predsjednik.

(Hina) kga rt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara